Carel Wüst Museum

Dordrecht (NL)



 
●  Particuliere collectie
●  Eerbetoon aan Carel Wüst
●  Generaties lang in het vervoer
●  Veel oude Mercedessen
●  Van Dion tot Testarossa

 
juli 2012
 

  Museum is inmiddels verhuisd naar Oud-Beijerland


Museumstukken in de showroom

Sinds 13 april 2012 zijn aan de Mijlweg in Dordrecht niet alleen vele autodealers gevestigd, maar is er ook een (klein)automuseum. Een collectie van zo’n vijftig auto’s – waaronder een groot aantal van het merk Mercedes-Benz – heeft
onderdak gevonden op de bovenste verdieping van de showroom van de plaatselijke dealer van dat merk.
De privécollectie is voor liefhebbers vrij toegankelijk. Op een druilerige zaterdagmorgen in juli toetsen we het adres in het navigatiesysteem om de auto’s en hun nieuwe huis met eigen ogen te gaan bekijken.

 


“De één verzamelt postzegels, de volgende munten. Carel Wüst koos - geïnspireerd door zijn vader Willem - voor auto's. Hij verzamelde oldtimers en youngtimers uit de jeugd van onze voorouders en van onszelf.” Het citaat is van de website van het Carel Wüst Museum in Dordrecht. De vergelijking is gemakkelijk gemaakt, maar het verschil is groot. Het bewaren van een postzegelverzameling of een kapitaal aan oude munten is een stuk eenvoudiger dan het onderbrengen van een collectie oude auto’s. Zeker als het gaat om tientallen exemplaren en al helemaal als je die collectie ook nog eens graag aan anderen wilt laten zien. Een ondernemende en creatieve geest is echter altijd op zoek naar een oplossing om zijn liefhebberij mogelijk te maken. De familieleden Wüst beschikken over zo’n geest.

 

De bovenste verdieping van het dealerbedrijf is ingericht als museum.

Museum
Garagehouder Carel Wüst wilde altijd al een museum voor zijn collectie oude auto's. Dan konden anderen ervan meegenieten. Het is er nooit van gekomen. Wüst overlijdt op 57-jarige leeftijd in 1990. Zijn even bevlogen zoons George (1966) en Marcel (1971) zien in 2011 eindelijk kans de droom van hun vader en van henzelf te realiseren. Er komt ruimte vrij voor het inrichten van een museum. De auto’s kunnen de loodsen verlaten waarin ze her en der waren opgeslagen. Als gerenommeerd Mercedes-Benz-dealer van de Hoekse Waard neemt Wüst namelijk het dealerschap in Dordrecht over, met inbegrip van het gebouw met showrooms op drie niveaus. De tweede verdieping van het pand aan de Mijlweg, vlak naast de A16, blijkt geknipt voor een permanente expositieruimte. Na een paar maanden kan het museum worden geopend. De naamgeving is vanzelfsprekend. Een eerbetoon aan hun veel te vroeg gestorven vader.
En zo kijken klanten voor een nieuwe Mercedes rond op de begane grond, gaan geïnteresseerden in een gebruikte één trap op en museumgangers nog een etage hoger.
 

Modellen van Mercedes-Benz vormen de hoofdmoot van de collectie.

De collectie geeft de mogelijkheid de ontwikkeling van de sedans van het merk te volgen.

Volkswagen
De verbondenheid met vervoer zit er al generaties lang in. In 1807 wordt één van de voorouders erkend wagenmaker. Het is dan nog de tijd van paard en wagen. Het ondernemersgeslacht legt zich toe op de wagenmakerij, generatie na generatie. Aangetrokken door de nieuwe gemotoriseerde tijd, richt de grootvader van Carel Wüst in 1928 een universeel garagebedrijf op. De wagenmaker betreedt de wereld van de auto en gaat zich bezighouden met de reparatie van auto’s en landbouwwerktuigen. In 1947 komt er het dealerschap van Volkswagen bij. Dat duurt tot 1967. De importeur stelt steeds strengere eisen aan de dealers en de familie ervaart dat als een knellend keurslijf. Ze nemen afscheid van de verkoop van nieuwe auto's. Auto Wüst specialiseert zich in gebruikte modellen. Hoewel er allerlei merken in de showroom staan, ontstaat er een passie voor Mercedes-Benz. In 1981 wordt Auto Wüst officieel dealer van het merk voor de regio Hoekse Waard. Vanuit Oud-Beijerland wordt het werkgebied in 2003 verder vergroot door overname van de dealer in Hellevoetsluis. In 2011 volgt de derde vestiging, in Dordrecht. In de tussentijd is er, zoals bij vele Mercedes-dealers, het merk Smart bijgekomen.
 

Een ponton-Mercedes in de werkplaats van Wüst. Zo moet het er ooit hebben uitgezien.

Bezoekers
We parkeren de auto op één van de bezoekersplaatsen van de dealer. Op zaterdagochtend staan de deuren vanaf half tien uitnodigend open. Nee, we komen niet voor een nieuwe auto, maar voor de oudjes. De ontvangst is er niet minder vriendelijk om. Gastvrij worden de lichten van het museum aangedaan. We zijn de eerste bezoekers vandaag. Ondanks het slechte vakantieweer dat mensen tot het zoeken naar binnenvermaak dwingt, blijft het ook daarna rustig.  
De opgang naar de tweede verdieping lijkt groots door de wandvullende spiegels. Direct voorbij de deur staat een replica van de allereerste Benz uit 1886. Voor geregelde museumbezoekers is het geen verrassing. Menig museum heeft er één staan. Veel eigener is een ponton-Mercedes in de nagebouwde werkplaats, met originele gereedschappen uit die tijd.
De helft van de collectie bestaat uit Mercedes-Benz’en, met de nadruk op de grotere vierdeurs modellen en de SL’s. Bij elk model staat een bordje met technische gegevens en achtergrondinformatie. Stuk voor stuk zijn ze mooi opgeknapt. Dat is veelal in eigen huis gedaan, vaak met hulp van gepensioneerde monteurs. Carel Wüst was zelf ook enthousiast sleutelaar, samen met zijn broers Cees en Chris.
 

Een replica van de allereerste Benz van 1886. Bij de 125ste verjaardag heeft Daimler er een aantal laten namaken.

Enkele generaties SL naast elkaar.

Mercedes-Benz 190SL Roadster uit de jaren vijftig.

Niet alleen de buitenkant evolueerde in de loop der jaren.

Links een wandfoto van een 190SL met hardtop, rechts de hardtops van twee latere SL's.

Een Mercedes 220S "Heckflossen" en een 170SD uit 1950.

De eerste officiële S-klasse en daarvan een voorganger.

Het Europa-vlaggetje is misleidend. Dit was de 560SEL van de Chinese consul in Berlijn.

Majestueus en imposant, maar commercieel een flop, de Mercedes-Benz 600. Hij kostte in 1969 88.760 gulden.

Voor de nodige discretie kon de achterruit met een gordijntje worden geblindeerd.

Variëteit
Naast de modellen met de ster heeft Wüst een variëteit aan old- en youngtimers bijeengebracht. Het kocht wat hij leuk vond of waar hij tegenaan liep. Uit de eerste jaren van het automobilisme zijn er onder meer een Brasier met achteringang, een T-Ford, Chevrolet en een open De Dion Bouton. Die laatste heeft model gestaan voor de auto van Kuifje in één van zijn vele stripavonturen. Uit de tijd dat het bedrijf in Volkswagens handelde, stammen een Brilkever en een hele vroege Volkswagenbus in brandweeruitvoering. Enkele Franse en Engelse auto’s, alsmede onze eigen Daf 33 en een Mini representeren de jaren vijftig, zestig en zeventig. Een BMW 3-serie lijkt aan de voorkant nauwelijks een museumstuk, maar schijn bedriegt, blijkt al gauw. Het is een cabriolet van Baur op basis van de vierdeurs. Het was destijds geen succes. Snel daarna moest het bedrijf de deuren sluiten.
Het museum toont de modellen die zijn opgeknapt. Wüst kocht in de loop der jaren nog veel meer, vaak in slechte staat. Nog zo'n tachtig auto's staan te wachten op restauratie.  
 

Brasier 1905 met - kenmerkend voor die tijd - een achteringang.

In één van zijn stripverhalen reed Kuifje met een dergelijke De Dion Bouton.

Een Buick uit de tijd dat radiatormascottes nog kunstwerken waren.

Van links naar rechts: Renault Novaquatre 1928, Peugeot 177M 1926 en Renault Monaquatre 1932.

Een "Brilkever" uit 1951 en vroege Volkswagenbus van de brandweer.

De Engelse Ford Prefect was de luxere vierdeurs variant van de Anglia; zo was de grille afwijkend.

De Prefect had meer chroom, zoals een sierstrip opzij en bij de achterlichten.

De Wolseley 16/60 was de luxe versie van de Austin A60 Cambridge en Morris Oxford.

Een V12 Jaguar E-type roadster met demontabele hardtop.

Maar liefst vier uitlaatpijpen!

Onze eigen Nederlandse DAF 33 ontbreekt niet. 

Twee totaal verschillende iconen uit de autowereld, de Chevrolet Corvette en de Mini.

Zo'n auto kunnen alleen de Amerikanen hebben ontworpen. Het is een Ford Thunderbird.

Baur bouwde de BMW 3-serie om tot een Cabrio-Limousine. Het was commercieel geen succes.

Ferrari
Tot de verbeelding van veel bezoekers spreken ongetwijfeld de verschillende Ferrari's. Kennelijk heeft de Mondial een streepje voor, want er staat zowel een coupé als een cabriolet. Het indrukwekkendst is de Testarossa met zijn opmerkelijke flanken en hoekige interieur.
Hoe indrukwekkend deze Italiaanse sportwagens ook zijn, het is duidelijk dat Mercedes-Benz in het Dordse museum de eerste viool speelt. Het is dat kaartjes achter de voorruiten aangeven dat het museumstukken zijn met de bedoeling ze niet te openen, anders zou je er zo instappen en ermee weg willen rijden. Wie dat wil, moet echter twee verdiepingen lager zijn. De familie Wüst en hun medewerkers ontvangen je met open armen. De autohandel is immers de kurk waarop de hobby drijft. Al vele decennia lang. Het is mooi dat werk en liefhebberij op deze manier zo met elkaar vervlochten zijn geraakt.

 

Twee keer een Ferrari Mondial, de coupé en cabriolet. 

Een imposante verschijning met belijning van Pininfarina, de Ferrari Testarossa.