VOV-oldtimerbijeenkomst

Leidschendam (NL)




●  Initiatief Voorschotense Oldtimer Vereniging 
●  Tweede editie
●  Variëteit aan modellen  
●  Bijzondere Méhari    
●  Fouten in RDW-databank


mei 2023 

  


Een warm hart kent vele vormen  
 

Het landgoed Voorlei in Leidschendam was op zondag 7 mei 2023 het decor van een bijeenkomst georganiseerd door de Voorschotense Oldtimer Vereniging (VOV). Het was de tweede keer. De organisatie heette iedereen welkom met – zoals ze het zelf formuleerde - een warm hart voor rollend erfgoed. Liefhebbers brachten hun geliefde klassieker mee om die showen en andere liefhebbers kwamen om ernaar te kijken. De ene soort zoekt de andere op, zou je kunnen zeggen. Wat direct overduidelijk was: een warm hart kan vele vormen aannemen. 
 


Aan verenigingen heeft Nederland geen gebrek. Bij clubliefde denken we vaak aan sport, maar van een alleenrecht kan geen sprake zijn. Ook auto’s kunnen aanleiding zijn voor een onvoorwaardelijke betrokkenheid in clubverband. Soms is een merk de bindende factor, een andere keer het land van herkomst. Een dergelijke eenkennigheid kent de Voorschotense vereniging niet. Een bijzondere auto van welke soort dan ook, is al voldoende om door de ballotage te komen. Officieel is de doelstelling van de vereniging ‘het bijeen brengen van oldtimerliefhebbers uit de regio om samen deel te nemen aan evenementen en informatie uit te wisselen.’ Enthousiasme is een ongeschreven voorwaarde voor lidmaatschap. Dat zie en voel je meteen bij het bezoek aan deze manifestatie. Met interesse wisselen de deelnemers blikken van bewondering uit. Motorkappen gaan open. Er worden uitvoerig meningen en feiten gedeeld over techniek, onderhoud en ervaringen.
 

 

Hobbyseizoen
De weersverwachting voor deze zondag voorspelt een bewolkte hemel waaruit het vocht later op de dag zal neerdalen. Het lijkt verstandig om meteen rond het starttijdstip van twaalf uur te gaan kijken, ook al zullen er mogelijk later nog andere auto’s bijkomen. De parkeerplaats aan het begin van het landgoed is nog lang niet vol, maar het is niettemin al gezellig druk. Bij bijeenkomsten al deze kom je al gauw bekenden tegen met eenzelfde nieuwsgierigheid en interesse. Het hobbyseizoen is weer van start gegaan. Vanaf begin mei wekken de liefhebbers hun troetelkinderen weer uit de winterslaap. Ze zijn uit hun warme stallingen gehaald om met hun baasjes buiten te gaan spelen. Ze laten zich graag van hun beste kant zien. Soms is het uiterlijk het belangrijkste, een andere keer draait het puur om karakter. In het voorjaar is er ieder weekend wel ergens een manifestatie. Min of meer toevallig ben ik op het spoor gekomen van dit initiatief. Voor de tweede keer organiseert deze vereniging de manifestatie op dit landgoed. De auto’s staan opgesteld op de grote grasvlakte voor het monumentale gebouw. Vandaag is de grond van het landgoed het domein van de nostalgie, gedrenkt in een lucht van olie en oud metaal. Het aanbod is zeer gevarieerd, van Amerikaanse sleeën tot bedrijfswagens en van puntgave concoursdeelnemers tot klusobjecten. De liefde voor het rollend erfgoed is de verbindende factor.
 

De auto's kunnen weer uit de stalling en uit hun winterslaap ontwaken.

Poespas
Vanaf de parkeerplaats is het niet ver lopen. Als de auto’s in zicht komen, is de conclusie snel getrokken. Naar klassiekers die op veilingen vele tonnen of zelfs miljoenen opbrengen, hoef je niet lang te zoeken. Bespaar de moeite: die zijn er niet. De meeste auto’s hebben in een vorig leven gewoon dienst gedaan als alledaags vervoermiddel en hebben nooit de status bereikt van rijdend kunstwerk of beleggingsobject. Geen kouwe drukte. Geen poespas. Pure liefde en liefhebberij, daar draait het hier om. Een opmerkelijke Citroën Méhari (bouwjaar 1969) springt direct in het oog. Het bekende plastic terrein- en flaneerwagentje is omgebouwd tot een gesloten bestelwagen. Het geheel ziet er verrassend professioneel uit. Het had destijds best zo in de showroom kunnen staan. Alleen de grille is nogal simpel. Een uniek exemplaar? Niemand van de aanwezigen met wie ik spreek, kan helderheid geven.

 

Van veraf trekt deze bijzondere Citroën Méhari de aandacht.

Van de open terreinwagen is een bestelwagen gemaakt; de grille is minder elegant.

Twee achterdeurtjes boven de klep die naar beneden scharniert.

Een overbekende klassieker: Citroën Traction Avant, in dit geval een 11BL uit 1949.

Een opvallend 'accessoire' op deze Citroën GSA: dubbele koplampen.
 

De eigenaar van de Renault 16TX (zie hieronder) heeft allemaal Renault-schaalmodellen meegebracht.

Wie kent ze niet van vroeger? Renault 16 en Citroën 2CV.

Adeldom
Als je in de loop der jaren al duizenden klassiekers hebt gezien, speur je bij bijeenkomsten naar exclusiviteiten of bijzonderheden. Echte verrassingen zijn er niet, maar zo’n fraaie Armstrong Siddeley Star Sapphire uit 1959 aan de overzijde van het grasveld en de vijver verdient extra aandacht. Je hoeft geen grote deskundige te zijn, om er direct een chique klassieke Britse saloon in te herkennen. Een fraai detail is de sfinx op de motorkap, de mascotte van het merk. Uiteraard is er veel hout verwerkt bij het maken van het dashboard. De stoelen zijn bekleed met leer. Adeldom verplicht. In de buurt staan nog meer Britten, vooral sportwagens. MG is met verschillende modellen vertegenwoordigd. Een fraaie blauwe uit 1953 heeft duidelijk nog vooroorlogse genen. De MG F van 1998 is de voorlaatste Britse MG voordat de Chinezen het merk overnamen.

 

Volgens vele aanwezigen is dit de ultieme bruidsauto.

Een jaar nadat deze Armstrong-Siddeley Star Sapphire werd afgeleverd, ging de fabriek dcht.

Beeldmerk van de Britse fabrikant: de sfinx.

Klassieke lijnen die je ook bij modellen van bijvoorbeeld Bentley en Daimler kunt tegenkomen.

De auto is sinds 1994 in Nederland.

Hout en leer: zo zag een chique Britse auto van destijds er uit.

Een fraai exemplaar van de beroemde sportwagenserie van MG.

De eigenaar is lid van verschillende (MG-)clubs.

De MG TC links is van 1949, de TD rechts van 1953.

De MG Midget MK III uit 1973 is destijds geëxporteerd naar Amerika. Rechts een MG F van eind vorige eeuw.

Triumph Herald convertible, bouwjaar 1971.

De neus toont dat het om een Herald 13/60 gaat.

Ook uit 1971: een zescilinder Triumph GT 6 MK III met niet-fabrieksoriginele wielen.

RDW
Onmiskenbaar Engels is verder een Londense taxi, een Austin FX4. Hier is wat bijzonders aan de hand. Volgens de kentekenregistratie van de RDW is het een FX3 van 1949. Een beetje kenner van de historie van de Engelse taxi weet dat dit niet klopt. Het is de opvolger; die kwam in 1958 op de markt. Dit exemplaar is zelfs niet ouder dan 1969, gezien de toen ingevoerde schuine achterlichten. Foutje in het databestand? Of is er een andere oorzaak? Vergelijkbare vraagtekens zijn te zetten bij een wagentje dat zich rond kwart voor één luidruchtig aankondigt. Het is een oude DKW F8 uit 1940 met tweecilinder tweetaktmotor. De gegevens bij het kenteken in het RDW-archief geven aan dat het een DKW Meisterklasse van 1956 zou zijn. Die ziet er toch echt heel anders uit!
Nu we het toch over tweetakt hebben: even verderop staat een DKW F12 uit 1965. Dat klopt wel. De sierstrip op de flanken onderscheidt dit type van de eenvoudiger F11 met kleinere motor. Op de neus staat nog als extra merknaam Auto Union, met daaronder de vier ringen die sinds 1965 op Audi’s te zien zijn.
 

Dit is toch echt een FX4 en geen FX3 zoals in het RDW-register staat.

En dit is geen DKW Meisterklasse van 1956, maar een F8 uit 1940.

Een DKW F12 in tweekleurige uitvoering.

De auto heeft al vele delen van Europa gezien.

Naast de merk- en typenaam DKW F12 kom je ook de aanduding Auto Union tegen.

De achterspatborden hebben nog de scherpe vormgeving die destijds in de mode was, overgewaaid vanuit Amerika.

Blikvanger
Je kunt er de klok op gelijk zetten dat je bij manifestaties als deze opvallende Amerikaanse modellen aantreft. De jaren vijftig tot en met zeventig komen weer tot leven. De staat van de auto’s verschilt, van showroomconditie tot restauratieproject. Een blikvanger is en blijft de Chevrolet Impala uit 1959, herkenbaar uit duizenden door de zeer karakteristieke achterzijde. Daarmee vergeleken is een Dodge Royale Monaco van 1976 minder uitgesproken. Maar de auto hier is wel een prachtexemplaar met gedeeltelijk wit vinyl dak en weggeklapte koplampen. Op de luikjes waarachter de koplampen zich verschuilen, staat aan beide kanten de typenaam in zwierige letters.
Je hebt liefhebbers en liefhebbers. Misschien wel de meest bizarre deelnemer is een paarse, gepimpte lijkwagen. Die staat geparkeerd naast een Country Squire van Ford, zo’n echte Amerikaanse station wagon met kenmerkende namaakhouten zijkanten.

 

Chevrolet Impala 1959: een blikvanger eerste klasse.

Let op de details zoals de versieringen bij merk- en typeplaatje.

Zo'n achterkant heeft maar één auto.

Om door een ringetje te halen: Dodge Royale Monaco 1976.
 

In zwierige letters staat de typenaam links en rechts op de klepjes die de koplampen bedekken.
 

Opvallend is verder het halve vinyldak in afstekende kleur.
 

Oldsmobile 88, bouwjaar 1960.

Opvallend is de vorm van de sierlijst op de flanken, overblijfsel van de jaren vijftig.

De Oldsmobile Dynamic Eighty-Eight (nu voluit geschreven) is van 1965.

De concurrent uit hetzelfde jaar: Ford Galaxie 500.

De kleur van het interieur is aangepast aan de buitenkant. Rood zal het zijn!

Deze combinatie van grille en bumper is onderdeel van de Pontiac Firebird van 1968.
 

De auto kwam in 1977 als gewone Pontiac Grand Safari van de band...

Ford LTD Crown Victoria Country Squire met namaak houten zijkanten. Kan het Amerikaanser?

De Ford Falcon Futura van 1963 is door de huidige bezitter voorzien van een opvallende kleurcombinatie.
 

Tijdsbeelden
De verscheidenheid aan deelnemers is groot en weerspiegelt de breedheid van de autowereld. Naast oude personenwagens zijn er bedrijfswagens uit vroeger jaren. Zo’n net-naoorlogse Ford uit 1947 of drie jaar jongere Chevrolet pick-up zijn tijdsbeelden. Dit zijn pure werkpaarden, al heeft de Chevrolet verchroomde strepen op de neus. De Apache van 1959 is een stuk luxer, met modieuze dubbele koplampen en banden met witte zijvlakken. TTM Wonen gebruikt de auto als opvallende rijdende reclamezuil. De auto is voorbeeldig gerestaureerd. Dat geldt niet voor alle auto’s hier. Een Volkswagen Caddy en Peugeot J7 vergen nog forse investeringen in tijd en geld om ze als volwaardig showmodel te kunnen inzetten. Misschien gaat dat ooit nog gebeuren of misschien komt het er nooit van. In kringen van liefhebbers kom je beide situaties geregeld tegen. De eigenaar van een Dodge Coronet uit 1966 is goed op dreef en heeft zijn koetswerk inmiddels mooi op orde. Dat het werk nog niet af is, is geen reden deze bijeenkomst onopgemerkt voorbij te laten gaan.
 

Trucks als klassiekers: een Chevrolet 1950 en Ford uit 1947.

Grote verschillen tussen de luxe voorkant van de Chevrolet met verchroomde strepen en de gelakte Ford-grille.

De pick-ups namen de mode van personenwagens over. Bij deze Chevrolet Apache zijn dat de dubbele koplampen.

De auto is na restauratie in gebruik als rijdende reclamezuil.

Een Volkswagen Caddy - op basis van de Golf - kom je nog maar zelden tegen.

Aan de Peugeot J7 moet nog heel wat worden gewerkt; de Citroën Acadiane is mooi opgeknapt.

Inmiddels ziet het plaatwerk van deze Dodge er strak uit. De rest volgt vermoedelijk nog.

Badkuip
Hoe verschillend ook, vrijwel alle deelnemers hebben een hoog terug-in-de-tijd-gehalte. Ik kan me nog goed herinneren dat zo’n Daffodil gewoon in de straat geparkeerd stond, net als zo’n Ford Taunus 17M die vanwege de vormgeving de bijnaam badkuip (‘Badewanne’) kreeg. Jaren later stonden typen als de Citroën GS, Renault 16, Volkswagen Golf of Opel Kadett langs de stoeprand. Daar vind je ze vandaag de dag niet meer. Ze zijn inmiddels welkom op bijeenkomsten als deze.
Twee Saab-enthousiastelingen hebben hun 95 meegebracht. De auto's zijn allebei even rood, aan de achterkant vrijwel identiek, maar hebben een verschillend front. De oudste is van 1968, de jongere van 1972. In beide gevallen zit een viertakt onder de motorkap. De Zweedse fabrikant was daar een paar jaar eerder op overgeschakeld.
Als een babyblauwe Alfa Romeo het terrein op komt rijden, draaien vele mannenhoofden om alsof een mooie filmster het toneel betreedt. Geef ze eens ongelijk. Het boetseerwerk van stilist Bertone is beroemd en bekoorlijk. De coupé is een droom voor menige liefhebber. Hoewel er niet hier wordt gediscrimineerd, is de verschijning toch anders dan die van een Eend, Kever of Kadett. 
Een enkele keer gaat de liefde over of is door omstandigheden een scheiding onafwendbaar. Een Burton op basis van de techniek van Citroëns 2CV staat te koop, na een relatie van 18 jaar. Voor bijna vijftien mille mag een geïnteresseerde haar meenemen om er mooie toertochten mee te maken, zoals ze gewend is.
 

Opel Olympia, destijds in Nederland verkocht, nog met origineel eerste kenteken.

Van de Opel Kadett zijn er heel veel verkocht, toch is zo'n vierdeurs best zeldzaam. Rechts een Opel GT.

De wieldoppen ontbreken bij deze Daffodil. 

De Daffodil is de luxe uitvoering van de 750 en heeft dezelfde luchtgekoelde tweecilinder motor.

Voor die tijd was dit een luxe dashboard.

Die Badewanne is de weinig vleiende bijnaam van de Ford Taunus 17M van begin jaren zestig.

Dit is een TS-versie: met wat extra pk's en luxer dan het standaard model.
 

Drie ronde klokken bepalen het beeld van het instrumentenpaneel.

De Saab 95 was het stationcarmodel van de 95.

In de loop der jaren veranderde het front enkele keren. Tussen deze modellen zit vier jaar.

Aan de achterzijde verschilt alleen het merkplaatje. Achterin zit een bankje voor kinderen, tegen de rijrichting in.

Zo'n diva trekt de aandacht van menige man. Een schoonheid dient zich aan.

De Alfa Romeo Giulietta Sport (1963) is een creatie van de Italiaanse meesterstilist Bertone.

Er komt een moment dat je om wat voor reden ook afscheid wil of moet nemen van je auto.

Een bekende klassieker die je nog geregeld tegenkomt: de Volkswagen Kever Cabriolet.

Dit is het laatste type, gebaseerd op de VW 1303 met bolle voorruit, geproduceerd door Karmann.

Twee totaal verschillende Mercedessen: een SL in Amerikaanse uitvoering en een S-Klasse.

Inmiddels is de eerste generatie van de Volkswagen Golf ook oud genoeg om als klassieker te gelden.

Met de Z1 introduceerde BMW een sportwagenreeks waarin later de Z3 zijn opwachting maakte.

Je kunt autoliefde ook klein houden, bijvoorbeeld met een Daihatsu Copen of een Mini.

Een Porsche 356 en een 928, de grote Porsche met de motor voorin.

Een klassieker pur sang: Porsche 911Targa.

Toeren
Het is half twee als het wolkendek dikker wordt en aankondigt dat de kans op regen nu snel toeneemt. Het is een mooi tijdstip om te vertrekken. Dat vinden verschillende deelnemers ook. Zij gaan echter niet naar huis, maar nog een eindje toeren. De berijders van een MG wagen het erop en rijden gewoon open, die van een Volkswagen Kever kiezen voor zekerheid en hebben de kap omhoog gedaan. Die luxe heeft een buggy niet. Het humeur van de berijder lijdt daar echter niet onder, zo te zien. Weer of geen weer, het warme hart blijft liefdevol kloppen.

 

Rond half twee vertrekt de MG.
 

De rijder en passagier vertrouwen op het weer.
 

Voor de zekerheid heeft de chauffeur van de Kever cabriolet de kap omhoog gedaan.
 

Achterop zien we een extra rekje voor bagage, want voor onder de kap was het krapjes.
 

Een laatste blik op de Volkswagen Golf voordat die het terrein verlaat.