Gallery Aaldering

Brummen (NL) 


 
●  Lunchen in een unieke omgeving
●  Vier etages vol bijzondere auto's 
●  Vrijwel allemaal in showroomconditie
●  Geen plek voor mensen met keuzestress

 
juli 2023 
 

  


Lekker lunchen in smaakvolle omgeving 
 

Tegen een uitnodiging om mee te gaan lunchen in het Grand Café van Gallery Aaldering in Brummen zegt de autoliefhebber geen nee. Behalve van de maaltijd is er nog van veel meer lekkers te genieten. Vier etages vol bijzondere auto's, waarvan een aantal buitengewoon smaakvolle klassiekers. Omdat we het chequeboek thuis hebben gelaten, is het onbezorgd uitzoeken. Met elke keer de vraag: welke zouden we kiezen?
 

Nico Aaldering is de laatste tijd verschillende keren in het nieuws geweest. Ook buiten de kring van autoliefhebbers is de naam inmiddels bekend. De slimme publiciteit rondom de vondst van tweehonderd verwaarloosde oude auto’s in Dordrecht en de daarop volgende veiling is vrijwel niemand ontgaan.
Aandacht voor zijn handelswaar trekt Aaldering ook via filmpjes op Youtube. Tijdens ons bezoek aan Brummen rijdt hij samen met een cameraman weg in een Wiesmann, een exclusieve Duitse sportwagen. De website meldt dat de auto is verkocht, dus voor promotie lijkt het onnodig. Al wegrijdend begroet hij zijn gasten.
Aalderings bedrijf De Gallery in Brummen is een fenomeen in de autohandel. Het monumentale pand is feitelijk een reusachtige showroom. Maar wel een sfeervolle waar iedere auto-enthousiasteling met plezier zal rondlopen. Het Grand Café nodigt uit om binnen te komen, ook als je niet van plan bent een auto aan te schaffen. Er wordt graag een lunch geserveerd, met zicht op de auto's. Voordat we ons daarop richten is er koffie met gebak en een eerste rondgang over twee van de vier etages.
Het aanbod is zo divers, dat er altijd wel interessante modellen te zien zijn. Wat de een fantastisch vindt, is voor een ander oninteressant. Zo'n knaloranje Lamborghini is aan ons niet besteed. Een McLaren laten we vandaag links liggen. Bij een Bentley Streamline uit 1933 staan we daarentegen stil om die eens goed van alle kanten te bekijken. Een Simca Aronde als deelnemer aan de Mille Miglia heeft een hoge aaibaarheidsfactor en een Renault 8 Gordini is jeugdsentiment. De veelzijdigheid en het gebrek aan ordening zijn de charmes van de steeds wisselende collectie. Bij Aaldering staat een Heinkel gewoon naast een Aston Martin. Vergeleken met voorgaande keren staan er minder echte oldtimers.  

 

Die grijze Ferrari vinden we een stuk interessanter dan de Lamborghini's aan weerskanten. 

Bentley 3,5 Litre (1933) met een gestroomlijnd koetswerk van Park Ward.

The Gallery vraagt er 445.000 euro voor.

Een destijds alledaagse auto, in dit geval meervoudig deelnemer aan de Mille MIglia: Simca Aronde (1954).

Jeugdsentiment: Renault 8 Gordini. Alleen jammer van die te brede velgen.

Bij The Gallery kun je een Heinkel naast een Aston Martin zien staan.

Een driewielige Messerschmitt in roadster-uitvoering.

De klassiekers die uit Amerika zijn geïmporteerd kun je vaak herkennen aan de bumpers.

Vergeleken met voorgaande keren staan er minder echte oldtimers zoals deze Cadillac van 1928.

Knap lastig
Als het chequeboek niet thuis was gebleven, zou het nog knap lastig zijn geworden vandaag. Wat te kiezen? Er staan twee fraaie Mercedes-Benz coupés, een gebroken witte en lichtblauwe. De ene heeft als pluspunt een schuifdak, de andere een wel erg fraai bijpassend interieur. De lichte is een 280SE, de blauwe een 250SE. Hoe belangrijk is een automatische versnellingsbak? Het maakt de afweging niet gemakkelijk. Het prijsverschil is een paar duizend euro, maar dat mag de doorslag niet geven. Een hobby kost nou eenmaal wat. Een detail kan het verschil maken, zoals de lelijke, puntvormige knipperlichten naast de grille. Dat wil je toch niet? De auto komt duidelijk uit de Verenigde Staten met rode richtingaanwijzers achter. Of het een breekpunt voor aankoop zou zijn blijft gelukkig een theoretische vraag.
Als het om auto’s gaat, zijn mannen volwassen geworden jongetjes. Alsof we zestig jaar jonger zijn fantaseren we over onze favoriet. Die tweekleurige Daimler DB18 cabriolet (of zoals de Britten zeggen drophead coupé) gooit hoge ogen. De auto is van 1951 en heeft een carrosserie van Barker, onderdeel van Hooper en net als Daimler een bedrijf binnen de BSA-groep. Het is een driezitter, met een bankje achterin dat haaks op de rijrichting staat. Het interieur is typisch Brits, met een fraai houten dashboard en lederen bekleding. ‘De Daimler wordt aangedreven door een 2.5 liter zes-in-lijn die 85 pk levert en is gekoppeld aan een Wilson Pre-select versnellingsbak met drie verzetten en een overdrive’, vermeldt de informatie. Een prijs van bijna 55 mille is niet iets om van je stoel te vallen. Zo één willen we wel, als we later groot zijn...
 

Mercedes-Benz 280SE Coupé, bouwjaar 1968, mét een schuifdak.

De 250SE is een jaartje ouder. Die richtingaanwijzers doen afbreuk aan het geheel.

De volledig rode achterlichten en de kleine ruimte voor de nummerplaat duiden ook op import uit Amerika.

Zo'n Daimler met ribbeltjesgrille, is dat geen droomauto? 

De Daimler DB18 heeft een carrosserie van Barker en drie zitplaatsen.

Links: een derde zitje haaks op de rijrichting. Rechts: het houten dashboard en stuurwiel. 
 

Keuzestress
De conclusie is snel getrokken: wie op zoek is naar een mooie klassieker maar veel last heeft van keuzestress, kan beter een ander adres opzoeken. Vaak vind je bij Aaldering verschillende uitvoeringen van een bepaald merk of type. Welke Porsche heeft dan je voorkeur? Een vroege of late 356, open of gesloten? Of toch een 911? Wil je een groene of oranje Alfa Romeo Montreal? Als het een Maserati moet zijn, is het dan een coupé of juist een vierdeurs? Is Rolls-Royce je favoriet of de veelal veel exclusievere Bentley-versie? Je zult maar moeten kiezen. Het aanbod is breed, wat soort, leeftijd en prijsklasse betreft. Tussen lager geprijsde modellen staan twee auto’s van rond de twee miljoen. Het zijn allebei Ferrari’s: een 275 GTB en 275 GTS. De coupé is misschien wel de mooiste die het merk ooit heeft voortgebracht, maar de open versie doet er niet voor onder. De ene is opvallend rood, de ander decent blauwgrijs. Voor de superspecialisten heeft de rode twee minpuntjes: het is een short nose (op hoge snelheden wat minder stabiel dan de latere, langere versie) met een stalen in plaats van lichtmetalen carrosserie. Dat neemt niet weg dat het een dijk van een sportwagen is. Beide Ferrari’s zijn alleen interessant voor de kenner en doorgewinterde liefhebber. Hij of zij weet de exclusiviteit te waarderen. Wie zomaar opvallend in een Ferrari wil rijden, kan zelfs al voor flink onder een ton terecht.

 

Welke vind je het best bij je passen, een knaloranje of opvallende groene?

Waar gaat de voorkeur naar uit? Porsche 356SC 1600 (1963) of een 356 van tien jaar ouder? Prijsverschil: 70.000 euro.

Of toch liever een cabriolet uit 1954, meer dan twee keer de prijs van de coupé: 425.000 euro.

Een fraaie 911 Targa uit 1970.

Bentley S2 Drophead Coupé (1961) en Rolls-Royce Silver Cloud 2 (1962), in wezen dezelfde auto.

Een opzichtige Bentley Continental of ingetogen Rolls-Royce Corniche?

Binnen en buiten staan twee uitvoeringen van een Mercedes-Benz ponton cabriolet.

Voor ruim drie ton doet Aaldering graag afstand van de Mercedes-Benz 300S uit 1954.

Op basis van dezelfde techniek als de auto hierboven: een 300S vierdeurs cabriolet.

De Ferrari 275 GTB (1965) is een van de duurste modellen die te koop staan.

Kenners weten zo'n werkelijk schitterende Ferrari 275 GTS (1966) te waarderen.

 

Twee miljoen is niet zozeer een uitgave, maar een investering.

Het kan ook een stuk goedkoper. Een Ferrari 330 GT (1965) bijvoorbeeld, voor 349.500 euro.

Het dashboard is mooi strak vormgegeven, passend bij het uiterlijk.

Wie de zinnen heeft gezet op een Maserati Mexico kan kiezen uit verschillende kleuren.

Buiten staan een Maserati Quattroporte (1967) en 3500GTI (1963). Kort geleden binnengekomen.

De Tomaso Deauville, voor wie een klassieke sedan wil waarvan er maar weinig zijn.
 

Corvette
Precies zeventig jaar geleden werd de eerste Chevrolet Corvette gepresenteerd. Dat heeft al tot veel publiciteit en speciale bijeenkomsten geleid, zoals onlangs in Lelystad. Het is vast geen toeval dat Aaldering opvallend veel Corvettes in de aanbieding heeft. Het lijkt erop dat hij de verjaardag heeft aangegrepen om er extra veel in te kopen, zoals een supermarkt tegen december extra kruidnoten in de schappen heeft liggen. Het zijn vooral modellen van de tweede generatie, waarvan de coupé met gedeelde achterruit het meest tot de verbeelding spreekt. Wie praktischer is ingesteld en de eendelige achterruit prefereert, kan ook terecht. Aan de zijkant van het gebouw bij de werkplaats zien we een cabriolet van de derde generatie staan. De auto heeft opvallende, horizontaal geplaatste handgrepen. Op de zijkant staat Stingray als één woord, terwijl het bij de tweede generatie nog Sting Ray was. Wat maakt het uit en wat heb je eraan dit te weten, kun je je afvragen. Het antwoord op de vraag is even kort als simpel: niets. En toch blijven die weetjes intrigeren.

 

Chevrolet Corvette Sting Ray (twee woorden), met doorlopende achterruit.

Veel liefhebbers geven de voorkeur aan het model met gesplitste achterruit.

Een Sting Ray als cabriolet.

Derde generatie Corvette Stingray (één woord).

 

Wisselend aanbod
Het leuke van ieder bezoek aan Brummen is het steeds wisselend aanbod, waarbij ook minder alledaagse klassiekers te koop zijn. Van de Siata Daina uit 1952 zijn er niet meer dan twintig gemaakt. Een tot vooroorlogse racewagen omgebouwde Delahaye is eenmalig. Als originaliteit je maatstaf is, loop je er snel aan voorbij. Maar dat is niet voor iedereen het belangrijkste beoordelingscriterium. De Alfa Romeo 6C 2500 uit 1947 is er een van een beperkte serie van 680 stuks. Marktwaarde: een kleine 300.000 euro. Leg er nog een paar tienduizend bij en je kunt je eigenaar noemen van een Talbot-Lago T26 Record uit 1950 met een unieke carrosserie van Veth & Zoon uit Arnhem. Het is een kwestie van smaak of je het paars (in twee kleurgradaties) met gebroken wit mooi vindt. Je hebt er zeker bekijks mee.
Dat niet alleen beroemde merknamen tot hoge prijzen leiden, bewijst de schitterende Tatra 603 uit 1959. Voor deze voormalige Oostblokker vraagt Nico 180.000 euro. Dat is veel geld, maar hij denkt het ervoor te kunnen krijgen. Wie zoiets koopt, heeft iets opvallends, zeker met deze vroege versie met drie koplampen achter glas.
Zo struinen we over de vier verdiepingen, sommige auto’s negerend en andere nauwlettend bestuderend. In alle gevallen een fantastische omlijsting van een smaakvolle lunch. Krijg je een dergelijke uitnodiging? Geen moment twijfelen en meteen toezeggen om mee te gaan!

 

Een typische Italiaanse coupé uit de jaren vijftig: Siata Daina.

Reconstructie van een vooroorlogse Delahaye, op basis van naoorlogse techniek.

 

Minder dan 700 zijn ervan gemaakt: Alfa Romeo 6C 2500. Deze is van 1947.

Talbot-Lago met koetswerk van het Arnhemse bedrijf Veth & Zoon.

De auto is in drie kleuren gespoten. 

Een stuur aan de rechterkant was tot begin jaren vijftig nog heel gewoon voor sportieve auto's.

De Tsjechische Tatra 603 is inmiddels ook een klassieker.

De V8-motor ligt achterin.

Een vroege versie is herkenbaar aan de drie koplampen achter glas.

Borgward Isabella coupé; vraagprijs rond een halve ton.

Deze auto's zijn verkocht en wachten op aflevering.

Midden in de zaak is de autolift, waarop nu een Fiat 124 Spider staat.

Zelfs de parkeerplaats van Gallery Aaldering kan interessant zijn. Een Bitter Diplomat coupé.

Naast de showroom is de werkplaats van Gallery Aaldering.


 

  Bekijk ook: 

 

 

Uitgenodigd via YouTube  
 
Een serie filmpjes op YouTube is aanleiding
weer eens bij Gallery Aaldering langs te gaan.
Dat is altijd een mooie belevenis.
 
 
april 2022

 

Je mist toch al gauw de airco  
 
Honderden klassiekers te koop bij Gallery Aldering
in Brummen. De verscheidenheid is groot, in
soort en prijs. Impressie van een warme zomerdag.
 
juli 2018

 

Grote en kleine 'toys for boys'

 Impressie van de bezichtiging van The Gallery in
Brummen, een galerie voor klassieke auto's met
op zolder het Speelgoedmuseum Toy Gallery.

juli 2008