Louwman Museum

Den Haag (NL)


 
● 
Nieuw automuseum bijna open
●  Laatste werkzaamheden
●  Foto's van de opening

 
12 juni 2010
aanvulling 2 juli 2010

 


 

  


Louwman Museum bijna klaar


Op 2 juli 2010 opent Koningin Beatrix het Louwman Museum in Den Haag, het nieuwe onderkomen van de beroemde collectie die jarenlang in Raamsdonksveer stond. Het monumentale bouwwerk aan de A44 van Den Haag naar Wassenaar nadert zijn voltooiing.

 

De toegangsweg naar het museum is nog niet klaar. Dat moet in de weken voor de opening nog gebeuren.

Drie weken voor de opening is er nog volop bedrijvigheid. Op zaterdagochtend rijden vrachtwagens en bulldozers over het terrein. De entree is nog niet klaar, met de inrichting is men bezig. Door de nog niet gewassen ruiten zijn enkele auto's en een collectie oude benzinepompen te zien.
Veel buurtbewoners zijn er nog altijd niet blij mee. Ze vinden het gebouw te groot voor deze omgeving en een aantasting van het groen. Meer dan duizend bomen moesten wijken voor de bouw. Protesten zorgden voor jarenlange vertraging. Maar Evert Louwman kreeg uiteindelijk zijn zin: een speciaal huis voor zijn collectie antieke en klassieke automobielen op de naar zijn mening mooiste plek van Den Haag, op een steenworp afstand van het paleis van de Koningin. Het museum moet het mooiste automuseum ter wereld worden. Of dat zo is, kan iedereen na 3 juli zelf gaan beoordelen als de deuren voor het publiek opengaan. Aan de collectie kan het niet liggen, die is inderdaad indrukwekkend (zie ook ► het verslag naar het oude onderkomen in Raamsdonksveer).
 

Buiten wordt nog stevig gewerkt, binnen zijn de eerste auto's al gearriveerd.

Imposant
Het gebouw is groot en groots, gelegen in een mooi aangelegde parkachtige omgeving. De meningen over het ontwerp van de Amerikaanse architect Michael Graves verschillen. De één zal het museum imposant, de ander pompeus noemen. Ingetogen is het in elk geval niet. De grote belettering op de gevel is allesbehalve subtiel. Aan beide kanten van het gebouw heeft de eigenaar er zijn naam op laten zetten. De uitbouw met het koepeltje aan de achterzijde roept verschillende reacties op. Op de begroeide omgeving kan niemand wat aanmerken, die is zonder meer verzorgd. Kosten noch moeite zijn gespaard om de kritiek op de aantasting van het landschappelijk schoon te weerleggen. Nieuw groen kwam in de plaats van het oude. De ondergrondse parkeergarage zal parkeeroverlast voor de buurt tegengaan. Den Haag heeft er vanaf juli een nieuwe toeristische attractie bij en de Koningin een vermogend buurman die de rijkdom van zijn autocollectie maar wat graag toont. De autoliefhebber zal de tempel met genoegen betreden. Dat is al voor de opening een zekerheid. 

 

Het Louwman Museum gezien vanaf de A44 van Den Haag naar Wassenaar.

Van grote afstand is de bestemming van het nieuwe gebouw te lezen.

De achterzijde geeft nog beter dan het front een indruk van de omvang.

Over de vormgeving van het geheel zullen de meningen wel verdeeld blijven.

Er is veel geld en moeite gestoken in de natuurlijke omgeving, onder meer door het planten van grote bomen.

 

   Aanvulling: opening 2 juli 2010

Op 2 juli 2010 opende Koningin Beatrix het nieuwe museum, in aanwezigheid van onder meer minister-president en autoliefhebber
Jan-Peter Balkenende. De openingshandeling bestond uit het symbolisch aanslingeren van een oude Eysink. Na de plechtigheid leidde Evert Louwman de vorstin rond in zijn museum.

Koningin Beatrix kwam aanrijden in de Minerva uit 1925 van haar grootvader.

Koningin Beatrix met museumeigenaar Evert Louwman. Foto's: website Louwman Museum.

 

 

   Publiciteit in aanloop naar de opening