Spyker en Darracq in de film Genevieve  

In de autowereld is de Britse film Genevieve uit 1953 een klassieker. De hoofdrollen in deze komedie zijn weggelegd voor twee antieke auto's, een Darracq en een Spyker uit 1904*.
De Darracq heeft als koosnaam Genevieve, in grote letters op de motorkap geschilderd.
Het verhaal is simpel: twee mannen en hun partners nemen met hun auto's deel aan de jaarlijkse rit van Londen naar Brighton. Ze dagen elkaar uit wie het eerst terug in Londen is. Pech en wederzijdse pesterijtjes maken de terugreis tot een bijzondere onderneming. De beide paren verbinden ondertussen de ene ruzie met de andere. Het hedendaags bioscooppubliek zou al snel verveeld zijn, maar in 1953 was de rolprent populair.
Mede door de film kreeg het koesteren van oude auto's in brede kring bekendheid. Het aantal bezoekers bij de eerstvolgende Londen-Brighton was groter dan ooit. Voor de liefhebber van nu is de film niet alleen aardig vanwege de Spyker en Darracq, maar ook door de beelden van het normale verkeer. Toen waren het alledaagse auto's, inmiddels zijn het ook klassiekers.
Nog altijd wordt de rit jaarlijks gehouden. De Darracq en Spyker zijn behouden gebleven en behoren tot de collectie van de Nederlandse verzamelaar Louwman.

* Bij het bouwjaar van de Spyker kan een groot vraagteken worden geplaatst. Tegenwoordig gaan deskundigen uit van 1905. Dat is een belangrijk detail, want aan de rit Londen-Brighton mogen alleen auto's deelnemen van het bouwjaar 1904 of eerder. Achteraf gezien is de keuze voor deze auto dus allerminst logisch.

 

  Beelden uit de film: Spyker en Darracq samen

 

 


 

  De Spyker 12/16 pk 1904/05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  De Darracq 12hp 1904

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  De Spyker en Darracq nu, in het Louwman Museum

 

 

  De film op DVD


 

De film Genevieve is ook op DVD verschenen.
 

Hoofdrollen: Dinah Sheridan, John Gregson, Kay Kendall, Kenneth More
Regie: Henry Cornelius
Script: William Rose
Producers: Henry Cornelius, Earl St. John
86 minuten