Een oude foto met een bijzonder verhaal

 

 

In 1956 bezocht Marga Zeeman met haar vader een automuseum. Hij maakte een foto van haar bij een klassieke auto. Toen Marga, tegenwoordig mevrouw Van der Torre, de foto onlangs weer tegenkwam, vroeg ze zich af welk automuseum het geweest zou kunnen zijn. Na wat speurwerk kwam ze er achter. De opname was gemaakt in het toenmalige museum van Geerlig Riemer in Driebergen.
Maar wat voor een auto was het? Op die vraag kwam het antwoord toen ze op deze website een plaatje zag van dezelfde auto, bij een verhaal over niet meer bestaande automusea. Zo ontdekte ze dat het een Georges Richard Brasier was, hoewel lange tijd is aangenomen dat het om een De Dion Bouton zou gaan. Verrast door de ontdekking nam ze enthousiast contact op en stuurde de bewuste foto. Het plaatje is inmiddels (met haar toestemming uiteraard) bij het verhaal gezet, naast de foto die aanleiding vormde voor het contact. Die foto is afkomstig van een ansichtkaart, destijds gekocht in het automuseum in Leidschendam, nadat in 1969 de collecties van Riemer en Louwman waren samengevoegd.

Paardensport
Het is niet zo opmerkelijk dat Marga op jonge leeftijd in een automuseum belandde. Ze behoorde naar eigen zeggen tot een automonteursgezin en groeide tussen de voertuigen op. Haar vader was zowel monteur als chauffeur. Hij reed onder meer bussen van de autobusonderneming HABO in Alkmaar en onderhield deze ook.
De liefde voor vierwielers heeft hij doorgegeven aan de volgende generatie, zij het niet in de vorm van gemotoriseerd vervoer. Mevrouw Van der Torre, tegenwoordig woonachtig in Ommen, is gepassioneerd beoefenaar van de aangespannen paardensport. Ze heeft een klassiek rijtuig uit het Oostenrijkse Linz. De wagen is van vr 1880. Hieronder twee foto's.

Spyker
Op de foto is achter de Georges Richard Brasier nog net de kap te zien van de Spyker 7 pk uit 1912. Deze auto maakt vandaag de dag deel uit van de collectie van Evert Louwman en staat in het Louwman Museum in Den Haag. De Georges Richard Brasier is lange tijd geleden verkocht en geheel opgeknapt.

►lees het verhaal over de oude musea.