Expositie Dinky Toys

Zoetermeer (NL)




●  Kleine Dinky Toys-tentoonstelling
●  Oude en nieuwe modellen
●  Nostalgie en herinneringen
●  Achtergrondinformatie


september 2011


 

  


Wie het kleine niet eert...
 

Een piepkleine expositie van kleine autootjes in een piepklein museum. Als het niet om oude Dinky Toys zou gaan, noemden we het niet eens. En toch is het leuk. Als is het maar vanwege herinneringen aan vroeger. Met een paar plaatjes weer even terug in de tijd.
 

Wie heeft ze niet gehad? Vrijwel iedereen man van boven de veertig speelde vroeger met kleine autootjes. In de volksmond heetten ze allemaal Dinky Toys. Net als aspirine, luxaflex en walkman werd een merk de soortnaam. Het Britse bedrijf Meccano maakte het dagelijks verkeer in miniformaat na (schaal 1 op 43) en creëerde een nieuw soort speelgoed. Generaties zijn er daarna groot mee geworden. Andere fabrikanten volgden, zoals Corgi Toys en Matchbox in Engeland, Norev en Solido in Frankrijk en Siku en Gama in Duitsland. In Nederland maakte Lion Car in Uden onze vaderlandse Dafjes in het klein.
 


Vermogen
De originele Dinky Toys zijn vandaag de dag een verzamelobject. De kinderen van toen zijn inmiddels groot maar konden van hun geliefde metalen vierwielers geen afscheid nemen. Gave oude Dinky’s, bij voorkeur in de originele verpakking, zijn een vermogen waard. Een aantal oude modellen wordt zelfs natuurgetrouw nagemaakt. Met de moderne technieken kun je veel mooiere miniaturen maken, maar die roepen niet dat nostalgische gevoel op.
Echt zeldzaam zijn eigenlijk alleen de vooroorlogse modelletjes. Autootjes van de jaren vijftig en zestig zijn in veel grote aantallen gemaakt. Velen bewaarden ze op zolder, voor de kinderen of kleinkinderen. 
 


Expositie
Zoetermeerder Jaap Bruins is verzamelaar. Hij heeft oude, duidelijk gebruikte modellen en exemplaren die er nog als nieuw uitzien. In het plaatselijke museum is, meldt het lokale huis-aan-huisblad, een expositie ingericht van een aantal van zijn modellen. Expositie blijkt een groot woord. Het zijn slechts twee kasten met enkele boekenplanken. De oer-Dinky’s ontbreken en ook de oninteressante modellen van de laatste jaren hebben een plek gekregen. Toch is het leuk er even naar te kijken. Een informatiebord geeft wat bijbehorende achtergrondinformatie. Menig bezoeker blijft even staan om jeugdherinneringen op te halen en blij of verzuchtend uit te roepen: “Die had ik ook”, al dan niet gevolgd door  “Had ik ze maar bewaard”. Wie dat niet deed, kan door mensen als Bruins nu ook nog even genieten.
  
 

Het plaatselijke museum biedt tijdelijk onderdak aan de autootjes.

De tentoonstelling is niet meer dan twee kasten groot.