Showrooms en klantencentra

Berlijn (D)


 
●  Opel in Berlin
●  Volkswagen Forum
●  Mercedes-Benz Gallery
●  Mercedes-Benz Salzufer

 
augustus 2012

 

  


Berlijnse graadmeters van voor- en tegenspoed

Terwijl grote delen van de Europese auto-industrie in zwaar weer zitten, gaat het met een aantal Duitse merken boven verwachting goed. Omzet- en winstverwachtingen zijn ook voor dit jaar positief. Dat beeld geldt echter niet voor alle bedrijven. Niet overal gaat de vlag uit als de kwartaalcijfers weer bekend worden gemaakt. De showrooms en klantencentra in de Duitse hoofdstad Berlijn blijken een mooie illustratie en graadmeter van de verschillen en tegenstellingen. In de stad die al bijna een kwart eeuw probeert zich te presenteren als Europese stad van betekenis na de eenwording in 1990, gaan we op bezoek bij enkele automerken. Een confrontatie met voor- en tegenspoed. 
 

Beide typerend voor Berlijn: een Porsche en Rolls-Royce langs de straatkant en toeristen in een onthoofde Trabant.

Van na en lang vóór de eenwording: de koepel boven op de Reichstag en de Franse Dom aan de Gendarmenmarkt.

Het is ons vijfde bezoek aan Berlijn in acht jaar. Iedere keer valt op hoezeer de stad zich vernieuwt en ontwikkelt en tegelijkertijd hoeveel er – in en buiten het centrum – nog te doen valt. Met de overkomst van het parlement in 1991 uit Bonn was er de hoop dat ook  grote bedrijven hun hoofdkantoren zouden overbrengen naar de hoofdstad van het nieuwe, ongedeelde Duitsland. Die hoop bleek ijdel. De bedrijven bleven weg. Veel vestigden er wel een kantoor, al was het maar uit beleefdheid en om de regering niet voor het hoofd te stoten. Extra aantrekkingskracht had daarbij het nieuwe, prestigieuze centrum rond Under den Linden, het gebied dat vóór 1989 tot de DDR behoorde. Nu zijn er de meest luxe winkels met extravagante en dure artikelen. Van een Rolls-Royce, Porsche of Ferrari langs de stoeprand moet je niet opkijken.
 

De Humboldt Box, het Museuminsel en de Berliner Dom: eeuwen met elkaar verbonden.

Opel in Berlin
Tien jaar geleden opende de toenmalige bondskanselier Gerhard Schröder samen met burgemeester Klaus Wowereit en Opels topman Carl-Peter Foster de vestiging ‘Opel in Berlin’. Een jaar later kwam op het hoog boven de omgeving uitstekende internationale handelscentrum trots het Opel beeldmerk te staan. De vestiging was de uitvalsbasis van de public affairs-afdeling van het merk, op een paar steenworpen van het nieuwe regeringscentrum. Op de begane werd ruimte geschapen voor een showroom met huidige en toekomstige modellen, terwijl de eerste verdieping de historie van het merk liet zien. Er werd een permanente wisseltentoonstelling ingericht met klassiekers uit de fabriekscollectie. Juist het wisselende karakter was reden om bij ieder bezoek aan Berlijn even bij Opel binnen te wippen.
 

Een foldertje uit het archief dat oproept eens langs te komen.

Vanaf de koepel van de Reichstag zien we iets opmerkelijks: het Opel-beeldmerk is verdwenen.

Zo zag het er in 2009 uit toen Opel nog aanwezig was.

Naaimachines
Dit jaar staat Opel in Berlin ook weer op het programma. Het merk uit Rüsselsheim viert immers zijn 150-jarig bestaan. Niet als autofabrikant natuurlijk, want zo lang zijn er nog geen auto’s. In 1862 gaat het nog om naaimachines, gevolgd door fietsen.
Voordat we naar Opel gaan, bezoeken we de beroemde koepel boven op de Reichstag, het historische parlementsgebouw. Van hieruit heb je een mooi zicht op de binnenstad.
Waarschijnlijk zal niemand van de bezoekers het zijn opgevallen, maar ons wel. Het Opel-beeldmerk op het handelscentrum is verdwenen! Het blijkt een slecht voorteken. De complete vestiging is weg. Het pand staat er nog, maar heeft nieuwe inwoners gekregen. Waar eerst de klassiekers stonden, worden nu schoenen verkocht. Kennelijk is de Berlijnse vestiging ten offer gevallen aan een reorganisatieronde. Echt verbazingwekkend is dat niet. Opel maakt al jaren verlies. Waar moederbedrijf General Motors in Amerika na het faillissement van enkele jaren geleden weer zwarte cijfers produceert, is de Europese tak nog altijd een groot zorgenkind.
Opel in Berlin
is niet meer. Het Berlijnse steunpunt heeft zijn tienjarig bestaan en de 150ste verjaardag van het merk niet gehaald. De jarige heeft er het geld niet meer voor. We zullen het moeten doen met de foto’s van de vorige keren.
 

150 jaar geleden begon Opel met het maken van naaimachines. Daarna volgden de fietsen en auto's.

Opel in Berlin 2004. Links het studiemodel Insignia, rechts de experimentele historische raketauto.

Opel in Berlin 2005. Links een Rekord Coupé 1962, rechts een Kapitän 1953.

Opel in Berlin 2007. Links een Olympia 1952, rechts een toekomststudie uit de jaren zeventig.

Opel in Berlin 2009. Links een Laubfrosch 1924, rechts een Ascona.

Opel in Berlin 2012: Opel heeft plaatsgemaakt voor Shoe City. De vestiging is gesloten, de klassiekers weg.

Opel is nog wel aanwezig met een oude muurreclame in U-Bahnstation Wittenbergplatz, geheel in oude stijl opgetrokken.
 

Volkswagen Forum
Bij het Volkswagen Forum, even verderop, op de hoek van dezelfde Friedrichstrasse en Unter den Linden, is de etalageruit met papier afgeplakt. Het gaat toch goed met Volkswagen, zou je zeggen. Is ook deze luxe showroom om redenen van rationalisering gesloten?
Is het ook hier over en uit, in dit geval na 13 jaar? Geenszins. De eerste indruk vertekent. Het papier gaat er binnenkort weer af, als de verbouwing klaar is. Het gaat Volkswagen inderdaad goed en de pretentie om binnen enkele jaren de grootste fabrikant ter wereld te zijn, wil men maar wat graag uitdragen. Niet voor niets hebben de showrooms van Bentley en Bugatti de opvallendste plek in het Forum gekregen. Toeristen stromen erop af als vliegen op de stroop. Het is verwonderlijk dat wel deze twee luxe merken, alsook Volkswagen, VW-Nutzfahrzeuge, Skoda en Seat er allemaal hun showroom hebben, maar dat Audi schittert door afwezigheid. Jaren terug was er een vestiging enkele deuren verderop. Die is al lang verplaatst naar elders in de stad.
 

Een deel van het Volkswagen Forum is slechts tijdelijk gesloten. Er wordt opnieuw ingericht.

Het Forum huisvest showrooms van de verschillende concernmerken. Alleen Audi ontbreekt.

De showroom van Bentley aan Unter den Linden trekt de aandacht.

Een Continental GT in een zeer opzichtige kleur.

Een kast laat alle uitvoeringsmogelijkheden zien. Rechts de huiden waarvan de bekleding is gemaakt.

De cabrioletversie van de onlangs vernieuwde Bentley.

Een aandachtstrekker van jewelste: de Bugatti Veyron in de schijnwerpers.

Aan belangstelling geen gebrek. Velen maken een fotootje van deze snelle bolide.

Mercedes-Gallery
Tegenover Volkswagen heeft Mercedes-Benz drie jaar geleden zijn intrek genomen. Dat gebeurde ongeveer op hetzelfde moment dat Peugeot de handdoek juist in de ring gooide. De Duitse evenknie van de presentatie aan de Parijse Champs-Elysées bleek te kostbaar. Net als Opel kampt ook Peugeot al jaren met grote financiële problemen.
Mercedes-Benz zet in de zomer van 2012 een stijlstudie in de etalage, een coupéachtige sedan die laat zien hoe toekomstige modellen er uit gaan zien. Naast de presentatie van een paar ‘gewone’ auto’s, ligt de nadruk op uitstraling en prestige. Een mooi voorbeeld zijn de vitrines met foto’s van beroemdheden die kozen voor Mercedes. Hun auto staat er in het klein naast. Het merk legt vol trots de verbinding met voormalige bondskanseliers als Konrad Adenauer, Willy Brandt en Helmut Kohl. Het moet wel een doorn in het Stuttgartse oog zijn dat Angela Merkel zweert bij aartsrivaal Audi.
 

Mercedes vestigde in 2009 zijn Gallery in het prestigieuze nieuwe stadscentrum aan Unter den Linden.

De Concept Style Coupé staat op een draaischijf in de showroom.

De vierdeurs coupé geeft invulling aan een nieuwe klasse, zoals de grotere CLS dat jaren geleden deed.

Het seriemodel zal vermoedelijk niet heel veel afwijken van deze studie.

Aan de wand worden oude en moderne Mercedessen in miniatuur op kunstzinnige wijze gepresenteerd.

Pronken met beroemdheden en hun Mercedes-Benz.

Allerlei soorten mensen kozen voor een Mercedes, van politici tot uitgevers, zoals Axel Springer.

Jammer voor het merk uit Stuttgart dat Angela Merkel een Audi verkiest.

Salzufer
Al deze presentaties in het nieuwe centrum van de stad vallen in het niet bij de showroom van Mercedes-Benz aan de Salzufer. Als je zoekt naar een megalomaan, overdonderend en macht uitstralend verkooppaleis, moet je hier zijn. Op vier niveaus worden alle modellen van het merk gepresenteerd, soort bij soort. Hellingbanen en trappen verbinden de verdiepingen. Er staan quasi onopvallend drie levensgrote palmbomen. Een waterwand van ruim tien meter hoog komt uit in een vijver met in het midden een Mercedes op een ronddraaiend plateau. Er hangt een SL 500 in de lucht. Een metershoog videoscherm toont reclamefilms. Bij de afdeling terreinwagens staan meer dan manshoge cactussen. Er is een complete kinderverkeerstuin, een racesimulator en een uitgebreid restaurant.
 

Het gebouw aan de Salzufer is markant vorm gegeven.

Een reusachtige showroom met veel ruimte voor de hele serie.

Een SL500 hangt achteloos in de lucht boven wat andere modellen.

Links de palmbomen, rechts een metershoge waterwand.

Alle modellen staan soort bij soort, serie bij serie.

Een door AMG aangeklede E-klasse staat op de draaischijf in het water.

Nogmaals de AMG, maar dan van dichterbij. 

De afdeling G-klasse is verrijkt met enkele grotere en kleinere cactussoorten.

In totaal vier niveaus telt de showroom. Ze zijn door trappen en hellingbanen verbonden.

Op de bovenste verdieping is aandacht voor de racerij.

Bij de racewagens staan de "racewagens" voor op straat: een SLS-AMG en SL-AMG.

Een metersgroot scherm presenteert reclamefilms. Rechts een vitrine met (historische) schaalmodellen.

Voor toekomstexperimenten moet je naar buiten: een A- en B-klasse (beide oud model) op elektricitiet en met brandstofcel.

Klassiekers
Op de website is sprake van een show van klassieke Mercedessen. Dat valt tegen. Daarvoor hoef je niet naar de Salzufer af te reizen. Er staat één echte oude Mercedes en vier zogeheten young timers. Je zou er bijna aan voorbijlopen, met het idee dat het tweedehandsjes zijn. Toch zijn het de topmodellen uit de tijden van weleer: een SL, een SEC, 500E en S-klasse met V12-motor.
Aardig zijn wel weer de koffers die de historie van het merk samenvatten. In elke koffer een schaalmodel en bijbehorende zaken uit het betreffende tijdvak. Erg indrukwekkend is de historische afdeling niet. Audi laat in Neckarsulm bij het fabriekscentrum zien hoe je zo’n afdeling wel tot een bezienswaardigheid maakt.
 

Hoewel topmodellen van weleer, zou je bijna aan deze klassiekers voorbij lopen: een SEC en SL.

Superieure limousines: een E500 en S-klasse met twaalfcilinder motor.

De enige "echte" oldtimer.

Losstaande koplampen naast de traditionele grille: zo herken je een Mercedes uit die tijd.

De geschiedenis samengevat in een aantal koffers.

Wie de koffers open doet, ziet miniatuurmodellen, accessoires en documentatie uit het tijdvak.

Maybach
De hoogste etage tot slot huisvest een afzonderlijke showroom van Maybach, nog veel exclusiever en duurder dan de rest. Alleen serieuze klanten zijn hier welkom. Andere geïnteresseerden mogen slechts naar binnen gluren. Het licht is uit en de deur is op slot. Binnenkort definitief trouwens, want de herintroductie van Mercedes’ prestigemerk is uitgelopen op een fiasco. Maybach houdt op te bestaan en daarmee ook deze showroom. Men weet vast een goede bestemming voor de ruimte te vinden. Er zullen daar vast volgend jaar geen schoenen worden aangeboden!

 

De showroom van Maybach. Binnenkort verleden tijd.

Op een parkeerplaats buiten zien we reclame voor de nieuwste A-klasse en voor de deur van de dealer staat een SLS.