Autostadt in 2015

Wolfsburg (D)




●  Hernieuwde kennismaking
●  Porsche-paviljoen gereed
●  Nieuwe opstelling in ZeitHaus
● 
Nieuwe expositie AutoWerk
●  Verrassing: een Bugatti Royale

Aanvulling vanaf najaar 2015:
fraude, crisis, reputatieschade



augustus 2015

  


Met Franse accenten onverminderd Duits


Het themapark Autostadt bestaat 15 jaar. Sinds de opening zijn er meer dan 30 miljoen bezoekers geweest. Velen reizen af naar Wolfsburg om er hun nieuwe Volkswagen ‘bij de fabriek’ op te halen. Ze maken er een uitje van en nemen gezin en familie mee. Maar ook liefhebbers weten de weg te vinden. Autostadt is een van de grootste attracties van Duitsland. Een plek waar wat te beleven valt. Zo’n park van 28 hectare met tal van activiteiten en wetenswaardigheden over auto’s verveelt niet gauw. Hoe zou dat de vierde keer zijn? Wat is er veranderd sinds de vorige keer, in 2011? Zouden er verrassingen zijn? De antwoorden komen al snel na aankomst.
 


Dat is raar! Op de parkeerplaats naast het hoofdgebouw staat in een levensgrote glazen vitrine een Renault 16. Een tweede herbergt een Peugeot Bébé en in een derde staat een Citroën Traction Avant. Die vitrines waren er vorige keer ook al, maar toen hadden de geëxposeerde modellen een relatie met het Volkswagen-concern. Dat verwacht je hier ook. Net als een elektrische Golf om mee proef te rijden en een chique Phaeton met het toepasselijke kenteken WOB-AS 1. Drie Franse auto’s? Daar moet wat achter zitten. Het kan geen toeval zijn. Dat woord bestaat hier niet. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten. Tenzij de ervaringen van de vorige keren door de tijd zijn ingehaald. Dat is niet zo, blijkt al heel snel. Perfectie en uitmuntende verzorging zijn nog altijd kernbegrippen. Geen papiertje op de grond, geen onkruid of grassprietje tussen de tegels en een leger aan medewerkers dat je begroet. Die Franse auto’s moeten een bedoeling hebben, denk ik bij mezelf. Ik ben nog niet binnen of heb al iets om uit te zoeken.

Gerelateerde webpagina's:
►bezoek aan Autostadt in 2011
►eerste kennismaking met Autostadt in 2004
 

Waar vorige keer nog een NSU en VW Golf stonden, zien we nu Franse klassiekers. 

Een zescilinder Citroën Traction Avant. Met Nederlands kenteken! 

Dit verwacht je bij Autostadt: een elektrische Golf en de prestigieuze Volkswagen Phaeton. Let op het nummerbord. 

La Riviera
Eenmaal in het park wordt het beeld verder versterkt. In soortgelijke glazen huisjes staan een Citroën 2CV (een mooi, oud, origineel, nooit opgeknapt exemplaar, nog met een doek als kofferklep) en Renault 4CV. Even verderop staat een bord met een pijl naar La Riviera. Het blijkt een aangelegd zandstrandje. Het wordt me al gauw duidelijk. Autostadt is dit seizoen in Franse sferen. Om bezoekers te blijven trekken, bedenkt men steeds wat anders. Nog dezelfde avond, tussen half elf en elf, zal ik ervaren dat die missie geslaagd is. Duizenden bezoekers verlaten dan het themapark nadat ze een spetterend spektakel van water, licht, vuur en muziek hebben meegemaakt. Velen zijn er speciaal vanuit de verre omgeving voor naar Autostad gekomen. Op de klanken van afwisselend klassieke en populaire muziek en omlijst door Franse sfeerbeelden op gigantische videoschermen, hebben waterstralen en vuurballen een creatief ballet opgevoerd in de kleuren blauw, wit en rood. Vive La France. Uitgevoerd naar de normen van Duitse degelijkheid. Hoe toepasselijk zijn de Franse klassieke voitures in de vitrines. Ook de temperatuur wil geen spelbreker zijn en heeft zich aangepast aan Zuid-Europese normen.
 

In de straten van Wolfsburg wijst de thermometer 36 graden aan.

Niet gerestaureerd en daardoor zo aandoenlijk: een oude Lelijke Eend, een 2CV nog met een 'kofferklep' van doek. 

Aan de zijkant is een strandje aangelegd. La Riviera is het gedoopt. 

's Avonds zijn de vitrines kunstig verlicht. Dit is een Renault 4CV uit 1954. 

Blauw-wit-rood: de kleuren van Frankrijk. 

Duizenden bezoekers kijken naar de watershow. 

Dansende waterpilaren toveren Autostadt om in een feeërieke omgeving. 

In aanloop naar de show is het water al kleurrijk verlicht. 

TurmFahrt
Dat weet ik allemaal nog niet als ik ’s ochtends een kaartje koop voor twee dagen, waarbij ik hoor dat de paviljoens en het museum ’s avonds extra lang open blijven. Ze gaan pas om half tien dicht. Ik vraag meteen naar de mogelijkheid een TurmFahrt te maken: in een cabine naar de twintigste etage van een van de twee glazen autotorens. Sinds 2007 bestaat deze mogelijkheid, maar klanten die hun auto komen ophalen, hebben voorrang. Per dag levert Autostadt tussen de 400 en 600 nieuwe auto’s af. Er kunnen maar zes mensen tegelijkertijd naar boven, dus reken maar uit. Bovendien is de cabine niet permanent in bedrijf. Het gastentransport moet even tussendoor. Het gewone werk gaat voor. De 48 meter hoge torens zijn in gebruik als opslagplaats voor nieuwe auto’s. Volautomatisch worden ze geplaatst en weggehaald. Diezelfde installatie verplaatst de glazen bezoekerscabine van beneden naar boven en weer terug. Het is een boeiend logistiek en technisch proces. De auto’s staan hier maximaal twee dagen. In de ene toren is plaats voor 400 voertuigen, in de andere voor 390 (de voorzieningen voor de TurmFahrt vragen wat ruimte).
Ik heb geluk. Er is nog plaats om 11.40 uur. Dus zweef ik een goed half uur na binnenkomst naar boven als een nieuwe Polo of Passat. Autostadt lijkt opeens Madurodam. Het nieuws, waarvoor ik gekomen ben, is beneden zichtbaar.

 

De autotorens steken boven de rest van het park uit. Ze zijn 48 meter hoog. 

Er is plek voor in totaal 790 auto's, die er niet langer dan 48 uur staan opgeslagen. 

De TurmFahrt brengt gasten in een speciale glazen cabine naar de 20e etage.

Zicht op de auto's die wachten om afgeleverd te worden. Tussen de Volkswagens een enkele Seat.

Vanaf de autotoren heb je goed zicht op het relatief nieuwe Porsche-paviljoen. 

Tussen 400 en 600 auto's worden hier per dag afgeleverd.

In de showroom van het aflevercentrum staan de nieuwste modellen. Hier de Golf Alltrack.

Porsche
Waar in 2011 nog volop bouwwerkzaamheden plaatsvonden, staat nu het Porsche-paviljoen. Na de geruchtmakende overname van Porsche door Volkswagen (nadat de omgekeerde overname jammerlijk was mislukt) moest het sportwagenmerk alleen al uit het oogpunt van prestige snel een eigen ruimte hebben. Architectenbureau Henn heeft zich laten inspireren door de daklijn van de auto’s. Door de opvallende, met roestvrij staal beklede overhang is dit niet alleen het jongste, maar ook het meest spraakmakende paviljoen van het park. Binnen staan drie nieuwe Porsche-modellen, omgeven door 28 historische typen in de schaal 1 op 3. Der Zukunft braucht Herkunft: geen toekomst zonder verleden. Net als elders in Autostadt wordt iedere gast bij binnenkomst begroet. Voor Nederlanders doet het bijna overdreven aan. Het aantal medewerkers van het themapark is opvallend groot. Er staan meer dan 1000 namen op de loonlijst. Overal staan bewakers en gastvrouwen. Allemaal smetteloos gekleed in donkerblauw en wit, ook al wijst de thermometer boven de 35 graden aan.
 

Het dak van het Porsche-paviljoen verwijst naar de daklijn van de coupés. 

De jongste creatie van Autostadt vanaf de andere kant bekeken. 

De filosofie van Ferry Porsche staat op de wand bij de ingang. 

28 historische modellen in de schaal 1 op 3. 

Ze zijn allemaal uitgevoerd in smetteloos zilvergrijs op een witte ondergrond. 

Beeldmerk
Op zoek naar het nieuwe, is bij binnenkomst al het beeldmerk opgevallen. De gestileerde Beetle is vervangen door een hoofdletter A met de naam Autostadt eronder. Ongetwijfeld heeft de grafisch ontwerper zijn idee goed aan de opdrachtgever weten te verkopen. Er zal wel een prachtig verhaal bij horen, maar had het niet wat creatiever gekund?
Veel enthousiaster ben ik over de presentatie AutoWerk in gebouw KonzernWelt. Aan de hand van zeven dwarsdoorsnedes van auto’s wordt de verschillende fases van de productie uitgelegd, van puntlassen tot eindafwerking. Hier is heel goed over nagedacht. Behalve Bugatti zijn alle personenwagenmerken binnen het concern vertegenwoordigd. Via interactieve displays krijgt de bezoeker tekst en uitleg en kan hij desgewenst verdiepende informatie oproepen. Bijvoorbeeld dat voor een carrosserie tegenwoordig vele materialen beschikbaar zijn: koud en warm geperst staal, aluminium, kunststof, magnesium, een sandwich van staal en kunststof en voor de snelle, dure bolides koolstofvezel.
 

Het nieuwe beeldmerk (hier geprojecteerd op de gevel) is simpel: een grote A met daaronder het woord Autostadt. 

AutoWerk informeert de bezoeker over de verschillende elementen van de autoproductie. 

Links uitleg over technische componenten bij een Porsche, rechts over puntlassen bij een Seat. 

Een stukje Audi demonstreert verschillende metaalsoorten, terwijl Lamborghini gebruik maakt van koolstofvezel. 

Het lakken wordt uit de doeken gedaan aan de hand van een deeltje Škoda. 

Demonstratie van de eindafwerking bij Bentley. 

Zo zien de voorste zitplaatsen van een Bentley er uit.

Uitleg over ontwerpen van stuurwielen die moeten passen bij het karakter van de auto. 

In het hart
Aan de voorkant van de statische presentatie laat een film zien wat er in een fabriek in het echt gebeurt. Op auto’s in wording is een camera gemonteerd, zodat je een kijkje krijgt tot in het hart van de productie, inclusief het kopje-onder bij de antiroestbehandeling. Ook hier komen de verschillende merken langs, van de spuiterij bij Porsche in Stuttgart tot de eindmontage bij Škoda in Mladá Boleslav  (►lees meer over het bezoek aan de fabriek Tsjechië in 2013).
Even verderop geeft een medewerker uitleg over een Plastilin-model: een met folie overtrokken kleimodel, gebruikt in de fase van besluitvorming over de vormgeving van een nieuw model. Dit keer is het een Golf van de nieuwste generatie. De kleilaag is zo’n 15 centimeter dik en is aangebracht op een houten bekisting die weer op een metalen geraamte is bevestigt. Het geheel weegt 2,5 ton. Dat is wel wat meer dan een productie-Golf, die ook nog eens een motor en interieur heeft!
 

Een film toont het hart van de autoproductie in verschillende fabrieken.  

2,5 ton weegt zo'n kleimodel op ware grootte. 

Nauwkeurig freest een machine uit een blok klei het nieuwste model Golf.  

Investor Relations
Autostadt is ontspannend en informatief tegelijkertijd. Medewerkers van de afdeling investor relations presenteren op korte filmpjes van hooguit enkele minuten de kerncijfers en organisatie van het concern. Geen gelikte presentaties, maar een man die bij een flipover staat, alsof hij het je persoonlijk even uitlegt. De bezoeker kiest zelf waarover hij meer wil weten. Een van de filmpjes gaat over de invloed van de Raad van Toezicht binnen Duitse ondernemingen. De daarin vertegenwoordigde vakbonden hebben een belangrijke stem bij wezenlijke ondernemingsbesluiten. (In het slotwoord van zijn boek Meine Jahre mit Volkswagen (2005) hekelde oud-bestuursvoorzitter Carl H. Hahn de wetten in zijn land die de ondernemers aan handen en voeten binden. Een dergelijke kritische noot ontbreekt in de presentaties hier. Het geheel moet immers leiden tot een feel good-gevoel. Kritiek op de macht van de vakbonden moet maar ergens anders plaatsvinden.)
 

De bouw van de KonzernWelt doet nog steeds modern aan. 

ZeitHaus
Mijn zoektocht naar vernieuwingen brengt me in het ZeitHaus, het museum van Autostadt. De collectie omvat de mijlpalen (Meilensteine) uit de autohistorie, met een oververtegenwoordiging - dat laat zich raden - van Volkswagens. In het transparante gedeelte is de inrichting beter en verzorgder dan voorgaande keren. Stonden hier in 2007 en 2011 mooie en bijzondere auto’s nog tamelijk willekeurig bij en naast elkaar, nu is er lijn in de expositie gebracht. De autohistorie wordt uit de doeken gedaan aan de hand van thema’s. Bij elk thema zijn twee of drie passende auto’s gezocht. Een Porsche 911, Chevrolet Corvair en Saab 99 hebben met elkaar gemeen dat ze een turbomotor hebben. De Chevrolet Corvette en Trabant (een groter verschil is haast niet mogelijk) verbeelden het gebruik van kunststof bij de carrosseriebouw. Cord en Alvis waren pioniers op het vlak van voorwielaandrijving. Een Alfasud en De Lorean laten de invloed van meesterstilist Giugiaro op de vormgeving van auto’s zien.
Het raamloze deel van het museum is onveranderd. Topstukken uit de historie staan op een verhoging. Verlichte vitrines tonen bijbehorende oude brochures en tekeningen. Het is mooi, al mis ik nog steeds de nostalgische diorama’s van de eerste jaren.
 

De ene kant van het ZeitHaus is helemaal transparant, de andere kant vrijwel geheel gesloten.

Overzicht van het transparante deel van ZeitHaus. 

's Avonds is het museum een grote etalage van mijlpalen uit de autohistorie. 

De pionierfase wordt uitgebeeld door de eerste Benz, de Laurin&Klement Type A en een T-Ford.

General Motors bood voor iedere beurs een auto: van de goedkope Chevrolet tot de dure Cadillac. 

Twee auto's van carrosseriebedrijf Hebmüller, een Kever en Borgward Cabriolet. 

De Hebmüller Cabriolet is een zeer waardevolle klassieker geworden. 

Aan de kap is goed te zien dat de Borgward tot in de puntjes is gerestaureerd. 

De allerlaatste Kever naast een model uit 1938, één van de oudste. 

Volkswagens Type 2 en Type 3 versterkten de opmars van het merk.  

Volkswagen 412: de laatste met de motor achterin en hekkensluiter van de periode van luchtgekoelde VW's.   

De Golf Country was zijn tijd te ver vooruit. Het werd commercieel geen succes.  

De Golf Cabriolet was een grote klapper. Karmann in Osnabrück bouwde de auto.  

Twee iconen uit de historie van Lamborghini. 

Lamborghini maakt deel uit van Audi en dus van het VW-concern. 

Variaties op het thema Kever, voor gebruik als pleziervoertuig. 

De plafonds zijn van spiegelglas, zodat je de auto ook van boven kunt bekijken. 

Het thema revolutionaire stroomlijnvorm krijgt invulling via de NSU Ro-80, Volkswagen XL 1 en Tatra 87. 

De Tatra heeft splinternieuwe banden. 

Zowel de Chevrolet Corvette als de Trabant hebben een koetswerk van kunststof. 

Giugiaro tekende deze twee modellen, de Alfasud en De Lorean. 

Sportwagens van gespecialiseerde, kleine bedrijven met een kunststof koetswerk: een Lotus en Matra. 

Chevrolet Corvair en Saab 99: ze hebben allebei een turbomotor. 

De Borgward Isabella was een voorloper in de klasse sportieve familiewagens. Later zou BMW die rol overnemen. 

Een Alvis met - hoogst ongebruikelijk in die tijd - voorwielaandrijving. 

In Duitsland maakte DKW furore met voorwielaandrijving, gecombineerd met een tweetaktmotor. 

De 15.007.034e Kever (waarmee het record van de T-Ford werd verbroken) en de laatste T2. 

Het donkere deel van ZeitHaus is ongewijzigd. De Lancia Lambda was de eerste auto met zelfdragende carrosserie. 

Van links naar rechts een MG, Hanomag en Bugatti. 

De Bugatti heeft nog duidelijk trekjes uit het koetsentijdperk. 

Veel ruimte voor bijzondere modellen uit de autohistorie. V.l.n.r. Lamborghini Miura, VW-Porsche en Cadillac Eldorado. 

Een BMW 328, een van de beroemdste vooroorlogse sportwagens. 

Een Lincoln Zephyr met voor die tijd zeer gestroomlijnde carrosserie.

Een Borgward Hansa, na de oorlog zeer modern vorm gegeven in de zogeheten ponton-stijl.

Inmiddels ook een klassieker: de eerste generatie Volkswagen Golf.

Superlatieven
Op de begane grond is ruimte voor drie superlatieven uit de historie. Helaas staat er maar een. De twee andere zijn tijdelijk afwezig vanwege een evenement elders. Dat is wel heel erg jammer. Eén van die twee is namelijk een Bugatti Royale, de Nachtwacht of Mona Lisa van de autowereld. Zes zijn er maar van gemaakt, allemaal verschillend. Ik had de coupé-de-ville met een koetswerk van Binder uit Parijs, met chassisnummer 41111, graag van dichtbij willen bekijken. Sinds ik in het automuseum in Mulhouse, waar er twee staan, een boek kocht over de Royale, ben ik in de ban van deze mobiele mastodont. Met zijn acht cilinders in lijn, 12736 cc, 275-300 pk, een top van bijna 200 km/u (in 1930!), wielbasis van 4,30 meter en een lengte van meer dan zes meter is het in alle opzichten een bijzondere en opzienbarende verschijning. In 2004 stond de Binder-Royale ook in het ZeitHaus, maar toen mocht je niet dichtbij komen. Dit zou een uitgelezen kans zijn geweest voor een hernieuwde en betere kennismaking. Een bordje meldt dat de auto begin augustus terugkomt. Je zou zeggen dat 6 augustus toch al bijna voorbij het begin van de maand is. Hoe indrukwekkend een Rolls-Royce Silver Ghost, Cadillac V16, klassieke Horch, Bugatti Atlantic (een replica, hoewel dat er niet bijstaat: foei!) of Bentley Continental R ook zijn, ik mis de Royale.
 

De Rolls-Royce staat helemaal alleen. De twee andere superauto's zijn tijdelijk weg. 

Jammer: de indrukwekkende Bugatti Royale ontbreekt. 

Een nagemaakte Bugatti Atlantic. Dat had er wel even bij mogen staan. 

Bentley Continental R.  

Een Cadillac met een zestiencilinder (!) motor.

Een twaalfcilinder Horch 670 uit de jaren dertig. Horch was één van de vier merken van Auto Union. 

Droom
Als ik de volgende ochtend direct na openingstijd nog even naar binnen ga, knijp ik even in mijn arm. Nee, ik droom niet. Er staan opeens drie auto’s. De groene Rolls-Royce heeft gezelschap gekregen van de Royale en een niet minder indrukwekkende acht liter Bentley. Ze zijn ’s nachts teruggekomen en op hun plaats gezet! Een beter begin van een tweede dagje Autostadt is niet mogelijk. De Royale krijgt vanzelfsprekend alle aandacht. Indrukwekkend. Dat mag je gerust zeggen. Hoe mooi is de lijn van de spatborden, hoe imposant de hoefijzervormige radiator en de Marchal-koplampen. En kijk eens naar die steigerende olifant op de radiator. Het ontwerp is van Ettore Bugatti’s broer Rembrandt, de beeldhouwer die slechts 31 jaar oud werd. Het glas dat het achtercompartiment van de chauffeursplaats scheidt, is een centimeter dik. Het is kogelvrij. De auto is donkerblauw, maar lijkt in het daglicht zwart. 's Avonds, met kunstlicht, komt het blauw veel duidelijker tot uiting. 
Als bouwjaar wordt 1931 aangegeven. Dat slaat vermoedelijk op het chassis. Bugatti leverde de auto namelijk pas in april 1932 af aan de koper. Het was toen een cabriolet. Die oorspronkelijke carrosserie werd in 1939 vervangen door deze coupé-de-ville. 
De Royale behoort niet tot de vaste collectie van het museum. Hij is in bruikleen. Eigenaar is Bugatti-fabriek (dus de Volkswagen-groep). Het is verreweg de kostbaarste auto van de expositie. Om de verhoudingen aan te geven: de waarde van de ruim 230 auto's van het museum is in totaal zo'n 46 miljoen euro (volgens ZeitHaus-directeur Otto Ferdinand Wachs), terwijl alleen al de Royale naar schatting al minstens tien miljoen waard is.
 

Midden in de nacht zijn de twee klassiekers teruggekeerd. 

De Silver Ghost staat er niet langer alleen en is nu ingeklemd tussen een Bentley en Bugatti.

Bugatti Type 41 Royale, één van de zes die er zijn gemaakt. 

De hoefijzervormige radiator typeerde het merk uit Molsheim. 

Dik glas als afscheiding. Het is kogelvrij, zo te lezen. 

Ook de achterzijde is groots. Dit koetswerk dateert van 1939, het chassis is ouder. 

Het dashboard is niet bepaald een meesterwerk van een ontwerper. 

De mastodont wil niet geaaid worden. Rechts het beeldje dat door Rembrandt Bugatti was ontworpen.  

De Parijse koetswerkbouwer Binder was verantwoordelijk voor de bouw.

Je kunt nog net een blik in het achtercompartiment werpen. 

De auto is donkerblauw, wat vooral bij kunstlicht goed tot uiting komt. 

Zwanenzang
Door de verrassing van de Royale zou je bijna vergeten aandacht te besteden aan het andere nachtelijk teruggekeerde pronkstuk. Dat zou onterecht zijn, want ook hier is sprake van iets heel bijzonders. Het is een acht liter Bentley, het topmodel van het merk. De ontwikkeling ervan was ingezet vóór de crisis op de New Yorkse effectenbeurs van 1929, maar de introductie kwam daarna. Het chassis kostte meer dan dat van de naaste concurrent, de twaalfcilinder Rolls-Royce Phantom III. Uiteindelijk werden er nog honderd gemaakt, maar het was de zwanenzang van het zelfstandige merk. Walter Owen Bentley was een begenadigd constructeur, maar had van financiën minder verstand. Beducht dat onverkochte chassis voor een dumpprijs van de hand zouden worden gedaan, met alle gevolgen voor de verkoop van de Phantom van dien, nam Rolls-Royce Bentley in 1931 over. Volgens puristen is dit type daarmee de laatste 'echte' klassieke Bentley. De auto hier is de eerste van de serie, met chassisnummer YF5001. Luxe, elegantie en sportiviteit zijn tot één geheel gesmeed door koetswerkbouwer H.J. Mulliner. Het lijkt een cabriolet of landaulette, maar de beugels aan de zijkant zijn er alleen voor de sier.
 

Ook de Bentley 8 Litre is een imposante verschijning. 

Commercieel was het geen succes. In 1931 nam Rolls-Royce Bentley over. 

De gevleugelde B was (en is) het beeldmerk van Bentley. 

Het dak is vast: de cabrioletbeugels geven een verkeerde indruk en zijn slechts sier. 

De Rolls-Royce Silver Ghost staat al sinds jaar en dag in het ZeitHaus. 

Veyron
Over Bentley en Bugatti gesproken: het vroegere Bentley-paviljoen is enkele jaren geleden omgedoopt in Premium Club House, een exclusieve expositieruimte van Bugatti. (De verschillende merken moeten de paviljoens van Autostadt zelf betalen. Kennelijk ziet Bentley de meerwaarde van aanwezigheid niet in. Bij Bugatti rekenen ze anders. Daar telt prestige voor het gehele VW-concern zwaar mee. Zo is het maar de vraag of de verkoopprijs van meer dan een miljoen voor een Veyron genoeg is om de ontwikkelkosten terug te verdienen.) In 2011 was de ruimte wegens verbouwingswerkzaamheden gesloten. Nu gaan de deuren uitnodigend open. Centraal staat een glanzende, geheel zilver/chroomkleurige Veyron. Het is dat deze opvallende uitvoering de presentatie zo bijzonder maakt, want de Veyron heb ik al verschillende keren van dichtbij gezien: in het Volkswagen-Forum in Berlijn, in het museum van Mulhouse, op de Classic Show in Essen en dit voorjaar nog op de RAI. De productie is inmiddels gestaakt. Praktisch bruikbaar is de auto nauwelijks, hoewel Martin Roach in zijn boek Quest for Perfection over de Veyron schrijft dat hij ermee door de straten van Wolfsburg reed met het gemak alsof het een Golf was. Het is en blijft natuurlijk een blikvanger eerste klas.  (►lees de boekbespreking)
Het paviljoen van Lamborghini, even verderop, is nog precies hetzelfde. In een grote vierkante zwarte doos hangt een auto achter tralies. Met veel lawaai en omgeven door rook draait de auto op enig moment naar buiten: hij is uit zijn kooi ontsnapt. Leuk als je het voor het eerst ziet, maar daarna niet meer verrassend. Alleen het type Lamborghini veranderde door de jaren heen. Je moet per slot van rekening bij de tijd blijven.
 

Een glanzende Veyron: kan het opvallender?  

Lamborghini laat een auto uit zijn kooi ontsnappen. Het gaat gepaard met een hoop lawaai. 

Teleurstellend
Niet alles wat nieuw is, is automatisch een succes. Het paviljoen van Audi is aangepast en heeft helaas nog meer dan eerst het karakter van een showroom gekregen. Bij Seat en Škoda is het al niet anders.
Ronduit teleurstellend is de ‘maritieme blik op Autostadt’. Dat klinkt spannend, maar is het niet. Met een schip vaar je zo’n 25 minuten naar het Westen over het Mittellandkanal om dan om te draaien. Er is niet veel te zien, behalve de uitgestrektheid van het fabrieksterrein en de 1,5 kilometer (!) lange gevel van het fabrieksgebouw. Het is inmiddels een monument geworden, net als de vier schoorstenen van de krachtcentrale en de torenflat van de directie. Die wordt momenteel opgeknapt. Een informatrice van Volkswagen, keurig in een donker mantelpakje gestoken, probeert nog wat informatie over te brengen. Het fabrieksterrein heeft een oppervlakte van 6,5 vierkante kilometer; er werken meer dan 60.000 mensen van de bijna 600.000 personeelsleden wereldwijd; per dag komen 3800 auto's van de band; er rijden 7000 bedrijfsfietsen; de locomotieven zijn in het kader van duurzaamheid tegenwoordig hybride. Ze beschrijft het plaatsje Sandkamp, dat in 1972 door Wolfsburg werd geannexeerd. Ze meldt dat de grote parkeergarage langs het kanaal tevens dienst doet als geluidswal. De meeste bezoekers hebben echter meer aandacht voor elkaar en voor de jonge man die de bestellingen opneemt en de drankjes komt brengen. Niet uit het veld geslagen, loopt ze langs alle tafeltjes om een praatje te maken met de bezoekers. "Waar komt u vandaan? Uit Nederland? Daar kwam ik vroeger vaak. Bij mijn tante uit Laren". Na een klein uur legt de boot weer aan. Gewoon een wandeling door Autostadt biedt meer plezier.
 

Showroommodellen in het Audi-paviljoen. 

Seat biedt een opvallende projectie op een wit model. 

Bij Volkswagen aandacht voor de nieuwste modellen: Passat Alltrack, Touran en Passat GTE. 

Bij de bedrijfswagens staat tenminste nog een historisch voertuig. Links de nieuwste Multivan. 

De zesde generatie in een speciale kleurstelling die verwijst naar het verleden. 

Een foto in het paviljoen van VW-Nutzfahrzeuge over de productie in de beginjaren. 

De boottoer biedt weinig interessants. Op de achtergrond het Ritz-Carlton Hotel van Autostadt met daarnaast het ZeitHaus.

De fabriek van 1,5 kilometer lengte en de hoogbouw zijn monumenten en mogen niet worden gesloopt. 

Bloemen en planten
Ook bij dit vierde bezoek valt de perfecte verzorging van bloemen en planten op. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de uitstraling van het park. Hier hebben vele tuinlieden een dagtaak aan. Ze worden geholpen door een drainagesysteem dat het gras bevochtigt zodat het egaal groen blijft en door robots die het gras knippen. De grappige geurtunnel boven het water bestaat uit 2160 bloempotten. Het geheel draait langzaam. De onderste bloempotten hangen in het water, zodat ieder plantje automatisch water krijgt als het beneden is.
Om te verhinderen dat de konijntjes zich in de nacht tegoed doen aan de planten, gaat er ’s avonds automatisch een kap overheen. Aan alles is gedacht. Dat is de onuitgesproken boodschap die Volkswagen zijn bezoekers wil meegeven. Als je zoveel oog voor detail hebt, moeten de producten die je maakt ook wel fantastisch zijn. Dit is reclame zonder slogans, zonder affiches, zelfs zonder beeldmerken.
 

Bomen en planten worden goed verzorgd.  

De paviljoens zijn omgeven door groen.

Zelfs het grind tussen de paden is netjes aangeharkt. 

Het is boven de dertig graden op deze mooie zomerdag. 

In de zomermaanden is het park het mooist, als de planten in bloei staan.  

Waterpartijen spelen een grote rol bij de aankleding van het geheel.  

Bijzondere plantenbakken aan de westkant van de grote centrale hal.

2160 bloempotten telt de geurtunnel. De tunnel draait langzaam. De onderste potten hangen in het water. 

Tegen de avond worden de planten afgedekt om dieren op afstand te houden.  

Communicatieplatform
Waarom heeft Volkswagen dit alles opgezet en wordt het zo goed onderhouden? Wat is de filosofie? De eigen website spreekt over “Die Kommunikationsplattform des Volkswagen Konzerns”
Die Autostadt gründet auf den Werten des Volkswagen Konzerns: Sie macht erlebbar, warum Qualität Sicherheit schafft, wie Leistung und Nachhaltigkeit Hand in Hand gehen und was Kundennähe dem Unternehmen bedeutet. Sie zeigt auch, welches Wissen seine Mitarbeiter in allen Erdteilen generieren und welche Philosophie die einzelnen Marken verfolgen. Als Kommunikationsplattform des Volkswagen Konzerns nimmt die Autostadt den Dialog mit ihren Gästen auf. Hier stehen keine schnellen Effekte im Vordergrund. Vielmehr ermöglichen die Angebote eine offene und intensive Auseinandersetzung mit den vielen Seiten der Mobilität und mit der historisch gewachsenen Identität des Volkswagen Konzerns.
Die Autostadt steht für eine Unternehmenskultur mit ausgeprägtem Dienstleistungsbewusstsein und hohem Qualitätsanspruch. Das große Team ihrer Mitarbeiter eint ein Ziel: Ihren Gästen einen Aufenthalt zu bereiten, an den sie sich gern erinnern.

 

Als het meezit, kom je droog aan de overkant.  

Visitekaartje
In de eerste helft van 2015 was Volkswagen in verkochte aantallen het grootste autoconcern ter wereld. De leider geeft hier zijn visitekaartje af. Het concept is nog altijd uniek en verveelt niet. Dat is ook na een vierde bezoek de conclusie. Het is niet verwonderlijk dat er zoveel mensen op afkomen. Voor elke leeftijdsgroep is er wel wat interessants te beleven. Er is veel te zien en te doen. Vermaak en serieuze informatie zijn knap tot één geheel gemaakt. De aankleding, het onderhoud en de organisatie zijn tot in de puntjes verzorgd. Het accent mag in 2015 op Frankrijk liggen, het geheel is onmiskenbaar Duits. En Duitsland (en meer in het bijzonder Wolfsburg) is, vindt men hier, het hart van de autowereld.

 

De wereldbol in de 18 meter hoge hal is van aluminium, maar weegt toch 4,5 ton. 

Onder de glazen vloer staan wereldbollen die 's avonds vrolijk verlicht zijn.  

Verschillende soorten wegdek met uitleg daarbij.  

Uitleg over de straten in de middeleeuwen en de moderne autosnelweg.  

Een bijzondere brug en roltrappen verbinden Autostadt met het centrum van Wolfsburg. 

 

 Aanvulling: FRAUDE BIJ VOLKSWAGEN - SJOEMELSOFTWARE - DIESELGATE  

19 tot en met 22 SEPTEMBER 2015
De zorgvuldig opgebouwde reputatie van Volkswagen krijgt een enorme dreun nu bekend is geworden dat wereldwijd 11 miljoen auto's bewust zijn uitgerust met software die metingen van de uitstoot van schadelijke stoffen manipuleert. Zodra de auto voor een controle wordt onderzocht, schakelt de elektronica op een gunstig emissieprofiel, terwijl de motor bij gewoon verbruik veel méér schadelijke stoffen uitstoot. Op 18 september heeft de Amerikaanse milieuautoriteit EPA een officiële klacht ingediend, na een onderzoek door de West Virginia University in opdracht van de International Council on Clean Transportation. De Air Resource Board van Californië (CARB) heeft eenzelfde klacht. Het nieuws dringt in de dagen erna pas goed door tot de internationale media en explodeert vervolgens.
In één dag daalt de beurswaarde van het bedrijf met 22% en wordt Volkswagen 16 miljard minder waard. In een reactie laat Volkswagen weten alvast 6,5 miljard opzij te zetten voor het betalen van boetes of treffen van schikkingen in de Verenigde Staten, waar de jarenlange malversaties aan het licht kwamen. Topman Winterkorn weigert vooralsnog af te treden als bestuursvoorzitter.

De werkwijze van Volkswagen leidt tot grote artikelen in alle Nederlandse dagbladen.

   In Duitsland was het bericht hét nieuws van de dag.

23 SEPTEMBER 2015
In weerwil van zijn eerdere verklaringen, is de positie van Winterkorn onhoudbaar geworden. Na een dag lang vergaderen wordt bekend gemaakt dat de CEO in een vergadering van de Raad van Commissarissen zijn vertrek bekend heeft gemaakt om de reputatiebeschadiging niet groter te maken dan deze al is en ruimte te maken voor een nieuwe start van Volkswagen. Volgens eigen zeggen wist de topman niets van de fraude, wat door deskundigen minimaal in twijfel wordt getrokken. Verder zijn er speculaties of de ruzie met oud-topman Ferdinand Piëch - eerder dit jaar - wat met de bekendmaking te maken heeft, juist enkele dagen voordat Winterkorns contract voor twee jaar verlengd zou worden. Het bedrijf domineert inmiddels de media in binnen- en buitenland.
 

24 SEPTEMBER 2015
De fraude bij Volkswagen blijft het nieuws ook in Nederland beheersen en wordt letterlijk voorpaginanieuws (Telegraaf en Financieele Dagblad) of binnen in de kranten paginagroot (Volkskrant, Trouw, AD) uitgemeten. De hele Duitse industrie en de sector wordt in de negatieve beeldvorming meegesleept.

25 SEPTEMBER 2015
Opnieuw paginagrote artikelen over de fraude met het opgeven van emissiewaarden, maar de vraag wordt steeds luider gesteld of alleen Volkswagen zich heeft misdragen. Ook andere fabrikanten staan in de verdachtenbank, terwijl ook andere modellen van Volkswagen verdacht zijn, zoals de Transporter. Voor Volkswagen zelf is de grote vraag hoe het concern het ernstig geschonden vertrouwen kan herstellen. Er zullen ontslagen vallen, heeft het bedrijf aangekondigd. Inmiddels is er een nieuwe CEO benoemd, Matthias Mülller, afkomstig van Porsche. Zelden kreeg de benoeming van een nieuwe topman van een buitenlands bedrijf meer aandacht in de Nederlandse media.

26 SEPTEMBER 2015
Elke stukje informatie over Volkswagen is nieuws. Zoals de mededeling van de Belgische importeur de verkoop van de verdachte modellen met onmiddellijke ingang stop te zetten en het bericht dat Suzuki niet langer samenwerkt met Volkswagen. Dat was al veel eerder besloten en zou op een ander moment geen nieuws zijn geweest.
Op de website van Volkswagen-importeur Pon staat inmiddels de volgende verklaring:

Vanuit de huidige mediaberichten heeft u kunnen opmaken dat Volkswagen met man en macht aan het werk is om duidelijkheid te verstrekken over de specifieke software die gebruikt is in dieselmotoren.
Graag willen wij voorop stellen dat het vertrouwen van onze klanten en van het publiek voor ons het allerbelangrijkste is. Wij betreuren het ten zeerste dat wij uw vertrouwen beschaamd hebben. Wij zullen ons maximaal inspannen om zo spoedig mogelijk al uw zorgen weg te nemen.
Alle betrokken voertuigen zijn absoluut verkeersveilig vanuit een technisch oogpunt. De huidige thematiek betreft uitsluitend de uitstoot van milieuverontreinigende stoffen. Wij zullen dit oplossen. Het behoeft geen betoog dat wij de volle verantwoordelijkheid nemen en alle kosten volledig op ons zullen nemen voor de noodzakelijke maatregelen.
Ook is duidelijk dat wij daarvoor tijd nodig hebben. Zowel de uitvoering van de analyse als het initiëren van technische maatregelen zullen tijd vergen.
Nieuwe voertuigen van de Volkswagen Group met EU 6 dieselmotoren die op dit moment beschikbaar zijn binnen de Europese Unie, voldoen allemaal aan de wettelijke vereisten en de milieunormen. De betreffende software heeft geen gevolgen voor de handling, verbruik of de uitlaatgassen.
Uitsluitend bij auto’s met motoren van het type EA 189 werd een duidelijk merkbare afwijking tussen de resultaten op de testbank en die tijdens het daadwerkelijke gebruik op de weg vastgesteld. Volkswagen werkt er hard aan om deze afwijkingen te ondervangen door middel van technische maatregelen.
Zoals u wellicht kunt begrijpen, kunnen wij op dit moment geen verdere gedetailleerde gegevens verstrekken over de betreffende modellen en bouwjaren. Wij zullen u daarover zo snel mogelijk nader informeren.
Bij Volkswagen doen wij er alles aan het vertrouwen, dat zoveel mensen in ons hebben gesteld, volledig terug te winnen en daarvoor al het nodige te doen om verdere schade te voorkomen.

28 SEPTEMBER 2015
Nadat afgelopen weekeinde de Zwitserse overheid de verkoop van 'verdachte' modellen heeft verboden, hebben ook de Nederlandse dealers vandaag te kennen gegeven de verkoop vooralsnog op te schorten. Het wachten is op duidelijkheid vanuit de fabriek, aldus de importeur. De Duitse transportautoriteit Kraftfahrt Bundesambt heeft Volkswagen gisteren tien dagen de tijd gegeven om met een plan van aanpak te komen om de gewraakte software uit auto's te halen.
De stad Wolfsburg heeft besloten tot een bevriezing van de uitgaven en een vacaturestop met onmiddellijke ingang, totdat meer duidelijk is over de gevolgen voor de stad. Het Duitse Openbaar Ministerie heeft laten weten een strafrechtelijk onderzoek te starten naar Martin Winterkorn, aldus de Frankfurter Allgemeine.
Het hoofd van de ontwikkelafdeling van Volkswagen is op non-actief gezet en zijn collega's van Audi en Porsche met vakantie gestuurd, weet diezelfde krant te melden. Ook meer dan 2 miljoen Audi's hebben de frauduleuze software onder de kap.



1 OKTOBER 2015
Nog steeds is het fraudeschandaal dagelijks nieuws. Het onderwerp breidt zich inmiddels uit naar dieselmotoren in het algemeen en de auto-industrie als geheel, toegespitst op de lobbyactiviteiten in Brussel en de noodzaak van strengere wet- en regelgeving en controle daarvan. Daarnaast is er veel aandacht voor de claims die Volkswagen binnenkrijgt uit alle delen van de wereld en de pogingen van het concern de (reputatie)schade te herstellen. In veel landen hebben importeurs besloten de verkoop van de gewraakte dieselmodellen op te schorten en terugroepacties te organiseren. Deskundigen adviseren Volkswagen zich geheel terug te trekken van de Amerikaanse markt. Ook de justitiële onderzoeken tegen medewerkers van het concern meet de pers breed uit. Sfeerreportages brengen in beeld hoe in Wolfsburg is gereageerd op het nieuws. Hoe groot de krantenkoppen ook zijn, in de stad is de algemene opinie dat het concern deze storm zal overwinnen. 

3 OKTOBER 2015
Op 3 oktober viert Duitsland dat het 25 jaar geleden herenigd werd. Oost- en West-Duitsland hielden op te bestaan als afzonderlijke landen. Volkswagen had voor die gelegenheid een mooie advertentiecampagne in gedachten. Gelukwensen aan het adres van iedereen om de verjaardag van de hereniging te vieren. In de verschillende kranten en op de Duitse website komt nu een heel andere tekst.
"Eigenlijk was dit een mooi moment geweest om stil te staan bij het verleden, om trots te zijn op de eenwording, om dank te zeggen aan al onze klanten en om de medewerkers en handelspartners in het zonnetje te zetten. Dat zou goed geweest zijn, maar op dit moment kunnen wij maar één ding zeggen: we gaan er alles aan doen om het vertrouwen terug te winnen".

 

7 OKTOBER 2015
De stroom berichten houdt aan. De Volkswagen-affaire heeft inmiddels de bijnaam Dieselgate. De kranten melden dat het schandaal het concern dwingt tot een investeringsstop. Het personeel is bijgepraat: er komen zware tijden. In Amerika zijn verschillende strafklachten tegen het bedrijf ingesteld. De hele autosector krijgt een veeg uit de pan. Het Europese Parlement wil onafhankelijke tests van auto's en verwijt de Europese Commissie de kop in het zand te hebben gestopt. Afgelopen dagen hebben kranten geschreven over het aantal lobbyisten van de auto-industrie in Brussel. Volkswagen heeft er de meeste rondlopen.

8 OKTOBER 2015
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft Michael Horn verhoord, directeur van de Volkswagen Group of America. De hoorzitting is een eerste stap in een groter onderzoek naar de fraude. In Duitsland doet de justitie invallen bij het Volkswagen-hoofdkantoor in Wolfsburg en op huisadressen van medewerkers. Het bedrijf maakt bekend ook modellen die pas volgend jaar geleverd zouden worden terug te trekken. De malversatie is groter dan gedacht en niet een zaak van louter het verleden.
In Duitse media klinkt kritiek op de benoeming van Hans Dieter Pötsch tot nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij zou behoren tot de groep insiders die het bedrijf een naar binnen gerichte cultuur gaf met een stijl die is te karakteriseren als arrogant en conservatief.
Voorts melden media dat de gewaarkte software ook is toegepast in Europese modellen van Volkswagen.

15 OKTOBER 2015
Volkswagen gaat 8,5 miljoen auto’s in 28 Europese landen terugroepen, maakt het bedrijf bekend. In Duitsland is de fabrikant daartoe gedwongen door de verkeersautoriteit. Die heeft verklaard de verplichte gang naar de garage te zullen controleren. In de Duitse media klinkt kritiek op de wijze waarop het concern de problematiek aanpakt: te traag, te weinig doortastend en met gebrek aan openheid. De nieuwe topman maakt duidelijk dat het roer binnen het concern niet omgaat, hoewel meer geïnvesteerd zal worden in elektrische modellen. Ook worden ontwikkelprogramma’s ‘bijgesteld’. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld de opvolger van de Phaeton langer op zich laat wachten en dat dit een geheel elektrische auto zal worden, als concurrent van bijvoorbeeld de Tesla.
In Nederland is in de landelijk dagbladen een paginagrote advertentie verschenen: Allesbehalve trots op onze nieuwste kleur: schaamrood. Er is meteen kritiek op de advertentie: hij komt te laat, is niet ernstig genoeg en geeft geen oplossingen aan. Volkswagen blijft in het nieuws.

27 OKTOBER 2015
In de Duitse krant Handelsblatt komt Ion Yadigaroglu van investeringsmaatschappij Capricorn met een opmerkelijke suggestie voor Volkswagen: bouw bij wijze van boetedoening twee fabrieken in de Verenigde Staten voor de productie van accu's voor elektische auto's. Ook Tesla-topman Elon Musk sluit zich, met een aantal anderen, aan bij de oproep. Dit is waardevoller voor de samenleving dan een boete die in de Amerikaanse staatskas verdwijnt.

28 OKTOBER 2015
Voor het eerst in 15 jaar heeft Volkswagen verlies geleden. Het derde kwartaal van 2015 wordt met rode cijfers afgerond: 3,5 miljard euro in de min. Dat heeft vooral te maken met een voorziening die is getroffen vanwege het uitlaatgasschandaal. Over heel 2015 verwacht de bedrijfsleiding nog een winst, maar die zal significant lager zijn dan in 2014. Intussen is de omzet van Volkswagen wel gestegen en ook dieselmodellen worden nog goed verkocht.
Op dezelfde dag heeft de Europese Commissie nieuwe eisen vastgesteld waaraan dieselauto’s moeten voldoen. Die zijn veel soepeler dan de huidige theoretische normen, maar betreffen wel de uitstoot in de praktijk en niet in laboratoriumsituaties.
 

4 NOVEMBER 2015
De nieuwsstroom over manipulatie houdt niet op. Na de dieselmodellen lijkt nu ook bij benzinemotoren sprake te zijn van mogelijke manipulatie. Volkswagen heeft dit zelf naar buiten gebracht, maar wat er precies aan de hand is, is nog onduidelijk. De aandelenkoers daalde met ruim 5 procent. Een aandeel is nu nog rond 100 euro waard, was dit voorjaar 250 euro.
Porsche heeft besloten in Amerika de Porsche Cayenne Diesel met onmiddellijke ingang niet meer te leveren. Ook hier zou de gewraakte software in zitten. Dit is pijnlijk voor de nieuwe topman van het concern die van Porsche afkomstig is.
In Nederland heeft de Rijksdienst voor het Wegverkeer besloten een aantal typegoedkeuringen opnieuw tegen het licht te houden. De RDW geeft typegoedkeuringen af voor Europa. Het instituut gaat onderzoeken of de verschillen tussen laboratoriumcijfers en werkelijkheid terug te voeren is op manipulatie. Het onderzoek omvat verschillende merken.

7 NOVEMBER 2015
Het Genootschap Onze Taal heeft het woord sjoemelsoftware tot woord van het jaar verkozen. Het woord wordt in één adem genoemd met Volkswagen. Geen erkenning om trots op te zijn!

10 NOVEMBER 2015
De bedrijfsleiding van Volkswagen gaat tien dagen lang in overleg met het personeel over mogelijkheden de crisis te lijf te gaan. Het zal gaan om het snijden in investeringen, maar ook om de werkgelegenheid bij het bedrijf. Het is ondenkbaar dat het emissieschandaal geen gevolgen heeft voor de 600.000 werknemers.

11 NOVEMBER 2015
Volgens Duitse media heeft Volkswagen binnen het bedrijf de werknemers die iets weten over de 'sjoemelsoftware' gevraagd zich te melden. Zij zullen niet worden gestraft, mits ze niet tot het hogere management behoren. De ingenieurs zouden niet uit zichzelf melden wat ze weten uit angst voor repercussies, zoals ontslag. Inmiddels heeft de Europese Commissie om tekst en uitleg gevraagd.

12 NOVEMBER 2015
De Braziliaanse overheid heeft Volkswagen een boete opgelegd omdat ook in de modellen in dit land 'sjoemelsoftware' is aangetroffen. De boete bedraagt 'slechts' ruim 12 miljoen euro. Dat valt bijna in het niet bij de verwachte boetes in de Verenigde Staten en Europa.

24 NOVEMBER 2015
Volkswagen is nog lang niet uit de problemen. Dochteronderneming Audi heeft toegegeven dat in Amerika auto’s op de markt zijn gebracht met verboden software. Dat lijkt een kentering: eerder werd het feit nog niet erkend. Naast de installatie van ‘sjoemelsoftware’ zou het ook gaan om onvolledige informatie over software die wel is toegestaan. De fabrikant zou bij de aanvraag voor een Amerikaanse typegoedkeuring niet alles hebben gemeld.
Intussen is het Duitse openbaar ministerie begonnen met een onderzoek naar belastingontwijking. De manipulatie met CO2-uitstoot zou kunnen betekenen dat berijders te weinig belasting hebben betaald. Volkswagen wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden. Het zou volgens de Duitse media gaan om een bedrag dat kan oplopen tot twee miljard dollar.
De Europese consumentenorganisaties beklagen zich over de traagheid waarmee het concern klanten duidelijkheid verschaft. In Amerika hebben gedupeerde klanten een aanbod gekregen van 1000 dollar, voor de helft te besteden bij Volkswagen. In Europa is van een compensatieregeling nog geen sprake.
Na een toespraak van de nieuwe baas aan het adres van het kader van het bedrijf, steeg de koers van het aandeel Volkswagen flink.

25 NOVEMBER 2015
Acht medewerkers van het bedrijf zijn geschorst, melden de media op basis van berichten van het bedrijf zelf. Het is een voorzorgsmaatregel, volgens VW. De Duitse toezichthouder heeft de onderneming inmiddels goedkeuring gegeven voor de plannen om gemanipuleerde dieselmotoren aan te pakken. Bij de 1,6 liter dieselmotoren gaat het om een softwareaanpassing. Bij de kleinere motoren is nog geen oplossingsrichting gegeven.

 

3 DECEMBER 2015
Volkswagen heeft geld nodig om de schade als gevolg van de fraude af te wikkelen. Het Financieele Dagblad schrijft vandaag neutraal "VW-groep krijgt € 20 mrd krediet om schandaal te boven te komen", terwijl de Telegraaf kopt "Volkswagen aan infuus van banken". Feit is dat er een overbruggingskrediet is gegeven om de crisis te boven te komen.

 

 


5 DECEMBER 2015
Wat zijn de gevolgen van al het nieuws van de afgelopen maanden voor de verkoop van nieuwe auto's van het Volkswagen-concern? Het beeld is nog onduidelijk. In november verkocht Volkswagen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk respectievelijk een kwart en twintig procent minder auto's vergeleken met een jaar eerder. In Nederland daarentegen was er een verkoopstijging met 60%. Dat heeft vermoedelijk meer te maken met veranderende belastingregels dan met het product zelf, is de eerste analyse. Hoe het ook zij, voor de importeur en fabrikant is het een opsteker.

18 DECEMBER 2015
Het Europees Parlement gaat een onderzoekscommissie instellen om te bekijken of de Europese Commissie wel voldoende heeft gedaan om gesjoemel met testen van dieselmotoren tegen te gaan. Een werkgroep van 45 mensen gaat naar de antwoorden speuren. Volgens ingewijden was de Commissie al jaren bekend met het feit dat de auto-industrie het niet zo nauw nam met de waarheid.
Inmiddels is het Parlement niet akkoord gegaan met een voorstel van de Commissie om de testmethoden te vernieuwen. De nieuwe testen zouden pas in 2021 moeten ingaan. Dat vindt het Parlement te gortig en veel te vriendelijk voor de autobranche.

19 DECEMBER 2015
Oud-topman Winterkorn hoeft deze en volgende Kerst niet te beknibbelen op zijn uitgaven. Hij wordt tot eind 2016 gewoon doorbetaald, wat een inkomen van zo'n tien miljoen euro betekent. Dat is een basisinkomen van 1,6 miljoen plus bonussen van de afgelopen jaren.

 

31 DECEMBER 2015
Het Financieele Dagblad sluit het jaar af met een bijna twee pagina's vullend artikel over het uitstootschandaal van 2015, met de letters VW prominent in het midden. Voor het Volkswagenconcern staat het jaar 2015 tot in lengte van dagen in het teken van dit schandaal.

4 JANUARI 2016
De Amerikaanse justitie heeft op 4 januari een officiële aanklacht ingediend tegen Volkswagen wegens het op de markt brengen van 584.000 auto’s die voorzien zijn van ‘sjoemelsoftware’. De beschuldiging luidt kort samengevat: het bedrijf heeft bewust de wet overtreden met ernstige gevolgen voor de volksgezondheid tot gevolg. Het gaat vooralsnog om een civiele claim. Onduidelijk is of ook strafrechtelijke vervolging zal plaatsvinden. De aanklacht volgt op een schadeclaim die particulieren inmiddels gezamenlijk hebben ingediend. Alles bij elkaar zal sprake zijn van een miljardenboete, zoals al eerder is becijferd.

8 JANUARI 2016
Het Financieele Dagblad weet te melden, de Süddeutsche Zeitung aanhalend, dat Volkswagen er rekening mee houdt meer dan 100.000 in Amerika verkochte auto's te moeten terugkopen.

17 JANUARI 2016
De Britse zakenkrant Financial Times weet vandaag te melden dat ministens 66 institutionele beleggers (te denken valt aan pensioenfondsen en vermogensbeheerders) Volkswagen gaan aanklagen vanwege verliezen op investeringen in het bedrijf. Ze willen een compensatie voor de geleden verliezen.

21 JANUARI 2016
Ook de Vereniging van Effectenbezitters gaat Volkswagen binnenkort voor de rechter dagen om de schade te verhalen die beleggers hebben geleden door de handelwijze van de fabrikant. Eerder heeft de onderneming aansprakelijkheid van de hand gewezen. Mogelijk gaat een rechtszaak jaren duren.

27 JANUARI 2016
De Europese commissaris voor de interne markt Elzbieta Bienkowska zegt in de krant hoopvol te zijn over een compensatie door Volkswagen van de consumenten die benadeeld zijn door de software die VW inbouwde in de dieselauto's. De commissaris wil dat het bedrijf klanten in Europa op dezelfde wijze compenseert als in Amerika.

3 FEBRUARI 2016
Het Europees Parlement heeft ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie dat autofabrikanten meer tijd geeft om aan de normen voor uitlaatgassen te voldoen. Er komen realistischer emissietesten, maar tot 2019 mogen de vastgelegde normen met 110% worden overschreden en daarna tot 2021 nog met 50%.
Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben berekend dat de extra uitstoot van Volkswagens (ten opzichte van wat werd geclaimd door de fabrikant op basis van laboratoriumtesten) 45.000 gezonde levensjaren heeft gekost, waarvan 44.000 in Europa. Als je er een prijskaartje aan zou hangen, zou dat neerkomen op een bedrag van 29 miljard euro. Bij de berekening is uitgegaan van negen miljoen auto’s die tussen 2009 en 2015 in Europa en de Verenigde Staten zijn verkocht.



5 FEBRUARI 2016
Volkswagen sluit de boeken over 2015 nog niet af en heeft de aandeelhoudersvergadering voorlopig uitgesteld. Er is nog teveel onzekerheid over de financiële gevolgen van het schandaal. De presentatie van de jaarcijfers zal dus later zijn dan 10 maart, zoals eerder gepland, en ook de aandeelhoudersvergadering van 21 april wordt verschoven. Volkswagen heeft 6,7 miljard gereserveerd, maar dat is volgens ingewijden veel te weinig om claims en schikkingen te kunnen betalen.

15 FEBRUARI 2016
Het Financieele Dagblad meldt in een groot stuk op de voorpagina dat Nederland spil is in de wereldwijde schikking over het Volkswagen-schandaal. Een Nederlandse stichting bereidt een wereldwijde schikking voor. Een uitspraak in Nederland kan algemeen verbindend worden verklaard voor de rest van de wereld. Ook de Amerikanen participeren. Het gaat hier om een schikking door investeerders die schade hebben geleden door de handelwijze van het bedrijf.
Het krantenartikel weet ook nog te melden dat de beurswaarde van VW sinds september 2015 met 30 miljard is geslonken.

6 MAART 2016
Volgens de Duitse krant Bild am Sonntag wisten de huidige bestuursvoorzitter en voorzitter van de toezichtsraad al op 8 september dat Volkswagen tegenover de Amerikaanse autoriteiten het gebruik van misleidende software had toegegeven. Dat is pikant omdat Pötsch als voorzitter van de Raad van Commissarissen het interne onderzoek leidt.

9 en 10 MAART 2016
De hoogste man van Volkswagen in de Verenigde Staten, Michael Horn, is opgestapt. Hij zat pas twee jaar op de post en kreeg grote bekendheid toen hij na de bekendwording van het uitlaatgasschandaal publiekelijk verkondigde dat zijn bedrijf de zaak had verknald. Hij was daarna verantwoordelijk voor de afhandeling van de claims tegen het bedrijf. Over de achtergronden van het vertrek is weinig bekend. Het zou 'in goed overleg' zijn overeengekomen, maar onduidelijk is wie het initiatief heeft genomen.
Verder kondigde Volkswagen aan ongeveer 3000 administratieve banen te gaan schrappen, de meeste daarvan in Duitsland.
De aandelenkoers van Volkswagen ging 9 maart verder naar beneden door de aankondiging dat de Amerikaanse autoriteiten het onderzoek naar het bedrijf uitbreiden. Onderwerp van onderzoek: mogelijk misbruik van fiscale stimuleringsregelingen. Klanten kregen een subsidie als ze een schone auto kochten. Nu is de vraag of die subsidie terecht is geweest.
De grote Duitse belegger Allianz Global Investors spant een rechtszaak aan en sluit zich daarmee aan bij investeerders in andere landen. De aanklacht luidt dat Volkswagen pas op 22 september naar buiten is getreden, terwijl de fraude al eerder bekend was bij de bedrijfsleiding. Naar verluidt zou Martin Winterkorn al in juli op de hoogte zijn gebracht.

21, 22 en 23 APRIL 2016
Volkswagen en de autoriteiten in de Verenigde Staten hebben een schikking getroffen over de compensatie aan Amerikaanse klanten die een auto hebben gekocht met de zogeheten sjoemelsoftware. Het gaat om 600.000 klanten. Ze kunnen hun auto laten aanpassen of ervoor kiezen dat de fabrikant de auto terugkoopt. Daarnaast zal Volkswagen investeren in milieumaatregelen. Naar verluidt kost de schikking Volkswagen minimaal één miljard dollar, maar mogelijk méér.
Het bedrijf heeft de eerdere voorziening van 6,7 miljard euro verhoogd naar 16,2 miljard. Bij de presentatie van de jaarcijfers werd duidelijk dat het bedrijf in 2015 een nettoverlies heeft geboekt van 1,6 miljard euro, het grootste verlies in de geschiedenis van het bedrijf. In 2014 werd nog 11 miljard winst gemaakt. De omzet steeg daarentegen naar 213 miljard euro, dat is meer dan vijf procent meer dan het jaar ervoor.
In een bericht aan het personeel heeft VW-topman Müller geschreven dat 2016 een minstens zo moeilijk jaar wordt als het vorige. De problemen zijn nog niet opgelost, maar hij gaat ervan uit dat het bedrijf de crisis te boven zal komen.


Einde van dit overzicht.

 

  Gerelateerde webpagina:

 

 

Een stad in een stad die draait om auto's

 Verslag van een reis naar Wolfsburg, bakermat van
het Volkswagen-concern, met bezoek aan Autostadt,
het ZeitHaus, de VW-fabrieken en het VW-museum.

oktober 2004 - aanvulling april 2009

 

 

Volkswagens vitrine in de revisie

Elf jaar bestaat het themapark Autostadt inmiddels.
De aantrekkingskracht blijkt nog altijd groot. Een hernieuwd
bezoek leert dat er gewerkt wordt aan de toekomst.

november 2011 - laatste aanvulling februari 2012

 

 

De weg naar de top geplaveid met sjoemelsoftware

De Amerikaanse journalist Jack Ewing schreef een voortreffelijk
boek over het dieselschandaal van Volkswagen en
schetst achtergronden en beweegredenen.

juni 2017